Iz godine u godinu pedijatri Hrvatske okupljaju se na simpoziju u Skradu te ih se i ove godine stotinjak okupilo u Domu kulture. Ovogodišnja tema je bila „Kretanje i zdravlje u djece i mladih“. Nakon plesno pjevačkog nastupa djece skradskog vrtića simpozij su otvorili prof.dr.sc. Josip Grgurić u ime organizatora, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i dekan zagrebačkog Kineziološkog fakulteta prof.dr.sc. Igor Jukić, dok je u ime domaćina, Općine Skrad, prisutne pozdravila donačelnica Mira Đorđević.

Prof.dr.sc. Josip Grgurić

Dekan Kineziološkog fakulteta prof.dr.sc. Igor Jukić

Stručna predavanja imali su prof.dr.sc. Stjepan Heimer, dr.sc. Danijel Jurakić, dr. Zvonimira Papeš-Ibrišević, dr.med. Marija Rakovac, dr.sc. Irena Bralić, prof.kin. TatjanaTrošt-Bobić, prim.dr.sc. Lana Ružić, mr.sc.dr. Maja Batinica i dr.sc. Maroje Sorić.

Razvijanje navika kretanja kod djece i mladih

Tijekom dopodnevnog dijela simpozija govorilo se o epidemiologiji i preventivi kretanja kod djece i mladih. Razvijanje navike bavljenja tjelesnim aktivnostima je vrlo važno za zdravlje djece i mladih te bi stečene navike iz mladosti mlada populacija trebala nositi u zrelija razdoblja svojega života, jedan je od zaključaka prvog dijela simpozija. Uz to vrlo je značajno da današnju mladež treba zdravstveno i kineziološki pratiti kako bi se dobili relevantni podaci o stanju te najosjetljivije društvene populacije. Istraživanja su pokazala kako je ženska populacija manje aktivna nego muška, kako negativni pokazatelji tjelesne aktivnosti rastu s godinama života, odnosno ulaskom u adolescenciju (oko 15 godine života) i izlaskom iz osnovne škole, gdje se još djeca bave organiziranim sportskim aktivnostima. Trend nedovoljne tjelesne aktivnosti zadnjih godina raste, što proizlazi iz tvrdnje da se djeca i mladi sve manje kreću. Zadaća nastave TZK, kroz sve faze školovanja, je stvoriti kod djece naviku bavljenja sportom, uz napomenu kako je broj sati za „današnje vrijeme“ premalen. Minimalno šezdeset minuta tjelesnih aktivnosti dnevno nužna je potreba današnje mlade populacije, čime se može bitno utjecati na tjelesni i zdravstveni status tijekom cjelokupnog života.

Bolesti djece i kretanje

Popodnevni dio simpozija bio je posvećen temama uz bolesti djece, pretilost, dijabetes i srčane bolesti i utjecaju istih na zdravlje i fizičku aktivnost takve djece. Prekomjerna tjelesna težina prisutna je kod četvrtine djece i mladeži a uzrok je nesklad odnosa unosa i potrošnje energije. Tjelesna aktivnost je usko povezana s prekomjernom težinom i unosom hrane u organizam. Što je najbolje u terapiji pretilosti? Kontinuitet vježbanja više dana u tjednu značajno utječe u terapiji pretilosti i budućeg zdravstvenog statusa takve djece, pokazala su dosadašnja istraživanja. Ključno je zadovoljiti intenzitet vježbanja kao i minimalno vrijeme vježbanja uz kontinuirano vježbanje kroz određeno duže vrijeme. Što vježbati nije bitno, bitno je da dijete to voli i da je intenzitet vježbanja dovoljan, da je ta aktivnost pravilno dozirana. Sve to poboljšava kvalitetu života takve djece i mladih.

U Hrvatskoj 1900 djece boluje od dijabetesa tipa 1, oni trebaju naučiti živjeti s njime kao i kontrolirati svoj šećer u krvi, odnosno trebaju znati kako i kada dodavati ugljikohidrate ili inzulin tijekom svojih planiranih tjelesnih aktivnosti, sve uz kontrolu i praćenje liječnika, zaključak je te teme.

Kod bolesti srca i bavljenja tjelesnim aktivnostima zaključak je kako tjelesne aktivnosti pozitivno djeluju na takvu djecu no one moraju biti pravilno dozirane i praćene od nadležnog liječnika. Simpozij je završen pitanjima prisutnih pedijatara a potom nastavljen druženjem u SRC Skradska draga.