Za kraj tjedna PINS je sazvao konferenciju za medije na kojoj je predsjednik uprave Danijel Bertović uz partnere u projektu, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Željka Markovića i Meri Toljanić Mavrić i LAG-a za Gorski kotar, Petra Manulu otvorio konferenciju.

U uvodu je Bertović iznio svoja razmišljanja o 500 tisuća kn vrijednom projektu „Zapošljavanje mladih za održivi razvoj Gorskog kotara“ kojim će mladi Gorskog kotara dobiti priliku usavršiti svoja znanja iz pojedinih područja i naći svoje prvo radno mjesto u gospodarskim subjektima ovoga kraja. Kamo će ići novci iz ovog projekta Bertović kaže:“Mladi će dobiti priliku školovati se za pisanje EU projekata, za razvoj poduzetničkih ideja kroz treninge za nezaposlene, educirat će se za turističke vodiče kojih nema dovoljno na prostoru Gorskog kotara te će po školovanju imati priliku dobiti prvo radno mjesto kod goranskih poduzetnika. U mlade će se uložiti velik novac i to bi oni trebali iskoristiti.“

Željko Marković iz HZZ –a dodao je kako je u Gorskom kotaru oko 300 mladih osoba na Zavodu, koji nemaju posao a ovim projektom stvaraju se nove šanse, jer mladi će kroz realizaciju ovog programa imati priliku raditi i živjeti u svom kraju. Za potrebe školovanja mladi će ostvariti pravo na putne i ine troškove što će im biti od velike pomoći. Meri Toljanić Mavrić nadodala je kako ovaj projekt ima za cilj zadržati mlade na ovim prostorima, smanjivanje iseljavanja i poticanje na aktivnost. Ovaj projekt je tek prva faza, predfaza do ulaska u Europsku uniju. Ulaskom u EU školovani mladi ljudi imat će priliku pokazati naučeno kroz kandidiranje projekata koje će školovanjem razvijati, dokazat će moći svoju kreativnost jer stečenim znanjima dodat će nova znanja što će kroz višemjesečno školovanje naučiti . Petar Mamula, predsjednik LAG-a Za Gorski kotar, zaključio je kako je ovaj projekt nastao timskim radom i kako će zapošljavanje na određeno vrijeme jedne osobe u LAG-u pokrenuti aktivnosti udruge koja radi na očuvanju ruralnog područja Gorskog kotara.

O realizaciji projekta Bertović naglašava da je on započeo danom dobivanja sredstava te kako će se od jeseni započeti školovanje zainteresiranih mladih osoba, kako u prijavama, osim školovanja za turističke vodiče, nema ograničenja čime će biti omogućeno mladim Goranima da voljom i radom doprinesu svom osobnom razvoju i budućem zapošljavanju. Kroz godinu dana bit će poznati i rezultati ovog, za Gorane značajnog projekta, uz naglasak da se sve lokalne samouprave još jednom pozivaju da osiguraju u svojim Proračunima 4.000,00 kn koje bi trebale izdvojiti za taj projekt.