Skradska škola je u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, na poticaj prof. likovne kulture Mladenke Staničić, organizirala jedinstvenu izložbu na otvorenom i bila je među rijetkima u Hrvatskoj koja se uključila programom u obilježavanje međunarodnog dana muzeja i prva koja je to organizirala na otvorenom prostoru.

Programom HOMMAGE ČUVARIMA NACIONALNE KULTURNE BAŠTINE skradska škola je željela iskazati pijetet i zahvalnost muzejskim i sličnim ustanovama koje stoljećima sustavno ostvaruju svoju misiju sakupljanjem, stručnom obradom i prezentiranjem muzejske građe, kao i vrijednim pojedincima koji sa puno ljubavi i entuzijazma skrbe o kulturnoj baštini.

Prof. Staničić je kratko rekla:“Dojmio nas se je naputak MCD-a da se u planiranju programa može koristiti poveznica između sjećanja i identiteta, uključujući i obiteljski identitet, te da se među ciljanim skupinama posjetitelja programa nalaze mladi. Odlike vremena u kojem živimo: globalizacija, mrežne informacije, razgradnja tradicionalnih vrijednosti, tjeraju nas na vlastitu obvezu da promoviramo važnost “čuvara”svjedočanstva o nama, ukazujemo na nužnost povezivanja svih relevantnih čimbenika, s ciljem artikuliranja bitnosti elemenata koji oblikuju naš identitet, među kojima su obiteljska kockica i njezin kod -krunski. Otuda i naša odluka da na ovaj značajan događaj ukažemo u skradskoj sredini.“

Izložbu je otvorio ravnatelj škole Vjekoslav Pintar a o samoj postavi govorila je Ljubica Dujmović Kosovac iz MMSU Rijeka rekavši kako je ugodno iznenađena raznolikošću izložaka koje su učenici donijeli i složili uz stepenište Doma kulture.

“Učenici su imali jedinstvenu priliku da iz svoga obiteljskog doma ili mjesta u kojem žive, obrade jedan predmet koji će biti izložen i prezentiraju ga prijateljima, nastavnicima i sumještanima. Svatko od učenika će biti glavni akter u prezentaciji svoga predmeta. Na taj način, učenici žive povijest i tradiciju svoje obitelji-kulturne baštine koju su im stariji ostavili u nasljeđe,“ zaključila je gđa. Dujmović. Kako je moto izložbe bio „PREDMETI PRIČAJU TVOJU PRIČU“ gđa. Dujmović Kosovac je kroz intervju predstavila nekoliko učenika koji su ispričali kratke priče o svojim izlošcima.

U uvodu programa, da sve bude u duhu s tradicijom, nastupila je folklorna sekcija „Skračka deca“ izvevši splet narodnih kola. Tridesetak mještana, učitelja i djelatnika škole moglo je razgledati izložene predmete, zipke, pegle, presna kola, petrolej lampe, mlince za kavu, stare slike, ručne radove i nakratko se vratiti u prošlost kada se živjelo siromašnije no zasigurno zdravije i mirnije nego danas.