Uz nazočnost brojnih gostiju, zamjenice župana PGŽ Nade Turina Đurić, predsjednika Vijeća susjednih Općina, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Skrad koju je vodio dr. Josip Grgurić.

U izvješću je predsjednik Vijeća, Dubravko Grbac, pozdravivši sve prisutne, naglasio da Skrad sada ima jednu stabilnu vlast koja je garancija budućeg razvoja. Strateški pravac razvoja Skrad ima u razvoju turizma. Danas smo na dnu no očekujemo da sve krene na bolje. Zeleni vir je svjetla točka i ona je pokazatelj da turizam može biti pokretač razvoja. Revitalizacija turističkih objekata je naš cilj i od toga ne odustajemo. Projekt Šiljar u tome ima glavnu ulogu i njegova realizacija sigurno će pokrenuti ostale segmente razvoja turizma. Kontakti s središnjom vlašću su slabi, država nema sluha za rješavanje lokalne problematike. Država nema sluha za iskorištenje resursa lokalnog razvoja, već je naprotiv prepreka za brže rješavanje kapitalnih lokalnih projekata, dok bahata državna administracija sramotno dugo rješava probleme pa čak i onemogućava komunikaciju s legalnim i legitimnim predstavnicima lokalne samouprave. U tome očekujemo pomoć Županije i središnje vlasti. Raduje proširenje smještajnih kapaciteta u privatnim kućama.

Drugi strateški pravac razvoja vezan je uz pitku vodu i njeno ekonomsko iskorištenje.

Voda je strateški proizvod i sve veće značenje će imati u skoroj budućnosti.

Općina Skrad sudjelovala je u protekloj godini u rješavanju mnogih komunalnih problema stanovništva, od čišćenja divljih deponija smeća, ugibališta, ograde i potporni zidovi groblja, vodoopskrbe, asfaltiranja lokalnih prometnica, priprema se poslovna zona na željezničkoj stanici.

Financiraju se razni projekti, rad udruga, sve u svrhu razvoja i uvijek u službi naših građana i građanki Skrada.

Svima vama i građanima Skrada upućujem srdačne čestitke povodom Dana Općine i Velike Gospe sa željama za dobro zdravlje i obilje sreće i zadovoljstva.

Nazočnima se obratila zamjenica Župana Nada Turina Đurić, pozdravivši prisutne i čestitajući domaćinu Dan Općine uz poruku da PGŽ-u Gorski kotar je prioritet u razvoju, od decentralizacije Hrvatskih šuma, objedinjavanja vodoopskrbe i njenog iskorištavanja, razvoja poljoprivrede i turizma. Što se turizma tiče tu još nismo dovoljno učinili jer je to ključna grana razvoja Županije i Gorskog kotara.

U ime goranskih Općina nazočnima se obratio gosp. Briški , zamjenik gradonačelnika Delnica, zahvalivši PGŽ na prepoznavanju Gorskog kotara i sve većem ulaganju u naš kraj. Sada treba razviti kvalitetan plan razvoja Gorskog kotara, ne samo pojedinih Općina i naselja. Stavimo glave na kup i bit će nam bolje. Čestitke svim stanovnicima Skrada.

Predsjednik Općinskog vijeća je dodijelio povelje s novčanom nagradom KK Polet i PINS-u iz Skrada, pohvalnicu Franji Vicu, kuglaču KK Polet, te zahvalnice dr. Ivi Manceu iz Šimatova i Komunalcu iz Delnica.

Pjevački zbor Zeleni vir pod ravnanjem Nikole Poljančića izveo je nekoliko prigodnih pjesama.

V.P.13/VIII./2005.