Cvjetnica vjernike uvodi u Veliki tjedan. Njome je započeo Veliki ili Sveti tjedan, kada slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Nedjelju muke Gospodnje skradski vjernici obilježili su prvo, blagoslovom maslinovih grančica koje obilježavaju simboliku Isusovog ulaska u Jeruzalem ispred crkve Sv. Antuna te zatim misom u prepunoj crkvi.

Vjernici su nakon blagoslova maslinovih grančica ušli u povorci u crkvu gdje je vlč. Stjepan Porkulabić nastavio misno slavlje. Sadržaj Cvjetnice vjernicima je otkrio vlč. Porkulabić započevši vjernički susret u prepunoj crkvi Sv. Antuna riječima: “Danas smo se okupili kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, muke i uskrsnuća Kristova. Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.“

Današnji obred izrazio je dva glavna oblika vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i Uskrsnu pobjedu.

Završetkom mise su Skrajani ponijeli blagoslovljene grančice masline i lovora svojim kućama, da bi ih podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.