„Goranima je dovoljna jedna udruga branitelja, jer ima nas sve manje a svi smo se borili za istu stvar, neovisnu Hrvatsku,“ rekao je u svom obraćanju braniteljima i članovima skradske podružnice 138. Brigade HV “Goranski risovi“ na skupštini održanoj u Domu kulture zapovjednik Brigade Miljenko Balen.

Skupština je započela pozdravom domovini, Lijepom našom te himnom Brigade i minutom šutnje za pale branitelje. Skupštinu je otvorio Vlastimir Arbanas koji je pozdravio sve prisutne branitelje, goste iz Lokava i Delnica te članove Predsjedništva Brigade. U nastavku izvješće o radu Podružnice iznio je predsjednik Davor Ribić rekavši kako podružnica broji 67 članova, od kojih većina sudjeluje u radu. Najznačajnije aktivnosti članova su bile uz organizaciju 3. Sportskih igara 138. Brigade u Skradskoj dragi u kolovozu 2010. Uz to organizirani su izleti u Pazin, Brinje i Plitvice a članovi su se aktivno uključili u prikupljanje foto dokumentacije za drugu knjigu o „Goranskim risovima“ u domovinskom ratu. „Ovom prilikom zahvalio bi se Općini Skrad i načelniku Damiru Grguriću na pokroviteljstvu sportskih igara i svim oblicima podrške, naročito financijske,“ zaključio je Ribić.

U planu rada za 2011. godinu planira se svekolika briga o članovima, socijalna, pravna i ostala, zatim postavljanje spomenika braniteljima u Skradu, sudjelovanje na proslavama Oluja i branitelja te sportskim igrama u Vrbovskom, te organizacija izleta.

Članovima skradske podružnice obratili su se Ivan Crnković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Skrad, koji je rekao kako branitelji trebaju prenositi i učiti svoju djecu tekovinama domovinskog rata i onog što su učinili u stvaranju slobodne Hrvatske.

Tomislav Čop iz Lokava rekao je kako se treba znati da se u Liku na ratni put dug 5 godina krenulo iz Skrada, te treba zahvaliti Skrajanima i Skrajankama na moralnoj i logističkoj pomoći u to vrijeme. „Nažalost vi ste izgubili Josipa Blaževića Blaža i za vas je to veliki gubitak, dok su Lokvarci neokrznuti prošli to ratno vrijeme,“ zaključio je Čop.

Valentin Ivančić, predsjednik Kluba 138. Brigade rekao je kako se ne smije zaboraviti što se činilo za domovinu Hrvatsku dok je zapovjednik Brigade Miljenko Balen dodao kako treba odraditi dug prema pokojnom Josipu Blaževiću Blažu, postaviti spomenik u Lipicama. Drugi spomenik postavit će se u Skradu u čast svih branitelja koji su iz Skrada krenuli u domovinski rat.

„Uskoro će svjetlo dana ugledati druga knjiga 138. Brigade u kojoj će biti obrađeno razdoblje od 1992. do 1995. godine a promocija će biti u Zalesini gdje je Brigada osnovana. Ove godine je 20 godina od početka domovinskog rata i na sportskim igrama u Vrbovskom treba godišnjicu dostojno obilježiti. 533 člana Kluba 138. Brigade to zavređuju. Općini Skrad posebno zahvaljujem na brizi o braniteljima kao i na pomoći i gostoprimstvu prilikom 3. Sportskih igara,“ zaključio je Balen.