Općina Skrad je prva Općina u Hrvatskoj koja se uključila u nacionalnu i hvale vrijednu akciju koja kao temeljni zadatak ima podizanje kvalitete života djece i mladih na području nekog grada ili općine, akciju „Općine i gradovi – prijatelji djece“ .

Skrad se konstantno brine o najmlađoj populaciji te se svake godine u te svrhe izdvajaju određena sredstva u Proračunu. Ove godine planirana je 131,3 tisuća kn. Iz tih sredstava financirat će se zdravstvena knjižica djeteta i poklon paketi za svu djecu predškolske i osnovnoškolske dobi uz blagdan Sv. Nikole u visini 11,2 tisuće kn. za stipendije i školarine izdvojit će se 56 tisuća kn a za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola 26,5 tisuća kn. Za sufinanciranje izleta predškolaca i učenika osnovne škole, nagrade učenicima i nabavu udžbenika izdvojit će se oko 17,5 tisuća kn. Za ostale aktivnosti, karneval u Rijeci, kazališne predstave za djecu, provođenje preventivnih akcija i darivanje roditelja novorođene djece izdvojit će se oko 20 tisuća kn.

Općini Skrad su navedene aktivnosti od općeg značaja jer uz financiranje aktivnosti mladih i kroz druge stavke Proračuna želi se poticati mlade obitelji na život na prostoru Općine Skrad i ostanak na rodnim ognjištima.