Uz mali broj gostiju koji su Božićne i Novogodišnje blagdane proveli u Skradu, od toga veći broj u Zelenom viru, Skrad se ne može pohvaliti okupacijom kao neka susjedna naselja. No usprkos tome u Novu se godinu ušlo uz prasak petardi i vatromet mještana i gostiju. Raznobojne su rakete parale nebo iznad Skrada, ispijao se šampanjac, nazdravljalo se da godina bude bolja i zdravija od prošle. Nakon što su utihnule petarde Skrad se probudio u jutarnjem miru, s gdje god kojim prolaznikom na cesti.

Proračun je usvojen, veći je za skoro milijun kuna u odnosu na lanjski, oporbeni vijećnici nisu s njime zadovoljni, kritizirajući ga da nije razvojan, već da održava „stand by“ poziciju do nekih boljih vremena. Što će nam donijeti 2011. godina i o budućim izazovima razvoja govori načelnik Općine Skrad Damir Grgurić.

1. Kako bi ocijenili kritike oporbenih vijećnika glede Proračuna kako on nije razvojan? Je li tko zakinut ovogodišnjim Proračunom?

Oporba je ta koja se uvijek žali. Oni su naš proračun nazvali neozbiljan. Proračun je toliko realan da u njemu nema trunke nečega neostvarivog. U ovogodišnjem proračunu predviđena je izrada svih onih programa koji omogućavaju normalni razvitak jednog mjesta. Pa naša oporba još nije dala glas ni za jedan proračun, njima je očito ispod časti sjeditI sa nama u istim klupama. Očito smatraju da mi nismo dorasli, ali uvijek postoji ali, a to znači da je narod Skrada htio da sada Općinu vode neki drugi klinci a ne oni velemajstori. Ako su oni zaboravili narod, Skrad još nije zaboravio devastaciju objekata na Šiljaru, a ni “borbu“ za granice Skrada!

2. Jeste li upoznati s stanjem žiro računa udruga, koliko rade i koliko one stvarno troše? Izdvaja li se koja svojim radom i inicijativama?

Smatram da Općina financijski maksimalno podupire udruge na svojem području . Svi oni imaju novaca na žiro računu, a najviše oni koji se domaćinski odnose prema potrošnji i koji još svojim radom stvore višak novca. Da izdvajam neku udrugu ne bi bilo fer prema ostalima ali moramo znati da svi nisu jednako aktivni a i nikada neće biti.

3. Predsjednik ste Turističke zajednice. Ima li načina da ona bude pokretač svih događanja na području Skrada kroz čitavu godinu jer svjedoci smo priča da su mještani očekivali mnogo više aktivnosti koje je trebala odraditi TZ ?

Razvoj nekog turizma u Skradu zamisliti je vrlo teško bez kvalitetne turističke infrastrukture. Smatram da je bez kvalitetnih smještajnih kapaciteta teško zadržati gosta ovdje. Turisti za sada dolaze nažalost na jedan dan. Rad turističke zajednice trebao bi biti kvalitetniji i angažiraniji.

4. Gdje vidite šansu Skrada u idućoj godini i godinama koje nailaze?

Naša šansa je stavljanje u funkciju turizma objekata na Šiljaru i nekih drugih koji bi se trebali izgraditi u slijedećem periodu. Polako ali sigurno privode se radovi na izradi UPU-a za industrijsku zonu.

5. Što će obilježiti godinu koja dolazi u Skradu? Koji su to radovi i investicijska ulaganja?

Kako stvari stoje slijedeću godinu skrađani bi se trebali naoružat strpljenjem jer ćemo mjesto maksimalno prekopati. Nastavit će se sa izradom sustava fekalne odvodnje i rekonstrukcijom vodovodne mreže, izradom nekoliko potpornih zidova, završetkom izrade mlina na rijeci Dobri, rješavanje nerazvrstanih cesta, osobito ona prema selu Brezje i Pečišće. Na ove radove trebalo bi se utrošiti oko četiri milijuna kuna što je za našu Općinu zaista veliki iznos, ali ako se stvari dobro poslože i uz Božju pomoć mi ćemo to izvršiti, narodu Skrada na veselje.

IMAJU ISTI CILJ – BOLJITAK SKRADA – NO NAČINI DOLASKA DO CILJA IM NISU ISTI