Većina Skrajana novogodišnju noć dočekala je kod svojih kuća. Mladi su bili u Skradskoj dragi a dio je Novu godinu dočekao u Domu kulture. Udruga Initium odlično je organizirala doček te se stotinjak, najviše domaćih, gostiju dobro zabavilo uz ples i pjesmu do jutarnjih sati.

Sve generacije Skrajana su se dobro zabavile. Ulazak u Novu godinu popraćen je ispaljivanjem raketa i bacanjem petardi na ulicama Skrada i susjednih naselja. O novogodišnjim željama Skradu i Skrajanima pitali smo studente koji su ujedno i članovi udruge Initium.

Branimir Arbanas, student geografije: Skrajanima u prvom redu želim puno zdravlja, želim više međusobnog razumijevanja jer nas ima malo i jedino zajedničkim snagama možemo od Skrada učiniti mjesto ugodnog življenja.

Rozana Grbac, studentica hotelijerstva: Želja mi je da budemo zdravi, da pokrenemo mlade ljude, da ima više druženja i razumijevanja nas mladih. Mi smo neopterećeni prošlošću i slobodnijih smo stavova te očekujem da naša razmišljanja o životu u Skradu stariji razumiju i uzmu u obzir.

Anita Žagar, studentica ekonomije: Svima u Skradu želim sve najbolje u Novoj godini, puno zdravlja i sreće. Želim da nas recesija napusti što prije te da slijedom toga krenemo u bolje sutra, naročito što se tiče nas mladih. Mi bi željeli ovdje živjeti a za to nam treba zdravo gospodarstvo gdje bi mogli naći sutra svoju egzistenciju.

Evo tako razmišljaju mladi studenti koji će kroz nekoliko godina tražiti svoje mjesto „pod suncem“ u našoj Općini te bi se njihove poruke trebale shvatiti ozbiljno. Njih politika i političke podjele srednje i starije generacije ne dijele jer mladih ionako ima premalo u Skradu a iz njihovih odgovora se vidi da bi svi oni željeli završetkom školovanja živjeti i u svom mjestu u kojem su odrasli i u kojem provode svoje mladenačke dane. Mlade i njihova razmišljanja treba osluškivati i shvatiti ozbiljno jer dijeliti se po političkoj pripadnosti nema smisla jer jedino zajedno, zajedničkim snagama Skrad ima šanse izaći iz krize „života“ koji ga prati zadnjih godina.