Prošlotjednom 13. sjednicom Općinskog vijeća dominirale su zimske teme, čišćenje snijega i dimnjaka na području Općine Skrad. Nakon raskidanja ugovora o zimskom održavanju cesta s UTO „Poky“, vlasnika Antuna Abramovića, na novoraspisani natječaj javilo se pet zainteresiranih, obrt Manda iz Brod Moravica, obrt Kirijaš iz Broda na Kupi, UTO Poky iz Skrada, AMO Liker iz Ravne Gore i obrt „E&E“ iz Ravne Gore. Nakon pristiglih zamolbi općinska komisija je obišla sve zainteresirane kako bi utvrdila s kakvim vozilima i uređajima raspolažu ponuđači. Komisija je pomnom analizom utvrdila kako četiri zamolbe ispunjavaju uvjete iz natječaja te je Vijeću predložila da pravac A (Skrad) čisti UTO Poky, pravac B (okolna skradska sela) obrt Manda i pravac C (cesta Kupjak Rogi) obrt Kirijaš što su vijećnici nakon rasprave i prihvatili. Načelnik Damir Grgurić naglasio je kako su zainteresirani koncesionari puno ozbiljnije pristupili nadolazećoj sezoni čišćenja te bi ceste na području Skrada trebale biti bolje i brže očišćene od snijega.

Pitanje održavanja i čišćenja dimnjaka potaknuo je vijećnik Duško Zatezalo koji je na primjeru zgrade u kojoj živi istaknuo problem čišćenja dimnjaka rekavši kako si koncesionar dozvoljava više od onog što mu je dužnost činiti a to je čišćenje dimnjaka i njihovo održavanje prohodnim. „Kako mogu imati povjerenje u dimnjačarsku službu kada na svako sljedeće čišćenje dolazi nov dimnjačar, kada se često predlaže spaljivanje dimnjaka a znamo da čestim spaljivanjem može i dolazi do oštećenja unutrašnjosti dimnjaka. Njima kao da je cilj da spaljivanjem ili snimanja kamerom naplate od građana više novca jer radi se o svoti od preko tristo kuna po stavci. Mislim da bi trebalo izvršiti analizu zadovoljstva građana tom službom te kako su kod mnogih ljudi izgubili povjerenje.“ Načelnik Grgurić pokazao je potom izvješća koja mjesečno dostavlja tvrtka „Sollers“ iz kojih se vidi da mjesečno čiste do trideset dimnjaka. „Anketirat ćemo građane sljedećih dana pa ako oni odluče da nisu zadovoljni čišćenjem dimnjaka raskinut ćemo ugovor s Sollersom i raspisati novi,“ zaključio je Grgurić.

Nakon Divjaka pritužbe na provoz teških šumskih kamiona kroz selo imaju i Bukovčani. Oni su uputili pritužbu koju su skradski vijećnici razmotrili te je po raspravi zaključeno kako će se razgovarati s mještanima Bukovog vrha u smjeru da se izgradi cesta Bukovske Loke-Gornja Dobra kojom bi bio riješen više godišnji problem prolaza kamiona kroz selo. Ujedno će se poslati Šumariji Skrad dopis u kojem ih se moli da se kamioni u prijevozi šumskih sortimenata strogo pridržavaju propisa dok će se od županijskih cesta zatražiti postavljanje ograničenja prema osovinskom pritisku za vozila koja prometuju tom županijskom cestom.

Vijećnici su razgovarali i o Izvješću o radu Općine Skrad za prvih šest mjeseci ove godine na što su oporbeni vijećnici, dr. Grgurić i Zatezalo, rekli kako se mnogo toga u Skradu zaustavilo, misleći pritom na gradnju sustava javne odvodnje i kanalizacijske mreže. Načelnik Grgurić je odgovorio kako recesija čini svoje, no istaknuo je kako država ipak većim dijelom izvršava svoje obveze i obećanu financijsku pomoć dok PG županija to ne čini. „Rebalans Proračuna je pri kraju i kako sada stoje stvari on će se smanjiti do kraja godine za oko devet do deset posto, odnosno za oko 400.000,00 kuna, ako se što ne promijeni te nam županija i država našim traženjima ne uplate određena sredstva. Koji je uzrok nedolaska sredstava Županije u Skrad, o tome zasad neću govoriti.“ Predsjednik Vijeća Ivan Crnković kazao je kako bi bilo poželjno da takve velike projekte financira država i europski predpristupni fondovi. Vijećnik Zatezalo je dodao:„Stalno nam je netko drugi kriv za novonastalu situaciju a ne mi sami…“

Ove godine Općina će raspisati natječaj za dobivanje učeničkih i studentskih stipendija te socijalnih stipendija, ukupno 14 stipendija. Vijećnici su prihvatili povišenje broja bodova prosječnog mjesečnog prihoda pa će tako ta komponenta više utjecati dobivanje stipendija.

Nadalje donesena je odluka o koeficijentima za obračun plaća djelatnika JUO te se oni kreću od 1,09 do 2,15, ovisno od radnog mjesta. Općina će raspisati javni poziv za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Općine Skrad jer je mandat dosadašnjeg Savjeta istekao. U Upravno vijeće Centra za brdsko planinsku poljoprivredu PGŽ izabran je Ivan Crnković, predsjednik Općinskog vijeća.