U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i zamjenica načelnika Mira Đorđević položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju „Križ“ i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, Marinka Dumanića, predsjednika županijske skupštine PGŽ, saborskog zastupnika Antona Mancea te načelnike i gradonačelnike goranskih općina, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i skradskih udruga.

Riješili smo Šiljar

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje nazočnima se obratio načelnik Općine Damir Grgurić:“Usprkos recesiji koja nas je pogodila, u vremenu lagane besparice, mi smo nastavili izgradnju kanalizacijskog sustava, sanaciju vodovodne mreže u ulici V. Nazora i njeno asfaltiranje, asfaltiranje sela Hribac, izgradnju vodovodne mreže sela Hlevci koja se privodi kraju. U sve to uloženo je oko 2,5 milijuna kuna. Krenuli smo u u izradu UPU industrijske zone na području Podstene kojom ćemo kroz nekoliko godina doći do novih radnih mjesta. Redovito pratimo financijski rad svih udruga kao i socijalni program za što se troši oko 1,2 milijuna kuna. Nadalje sufinanciramo nabavku školskih udžbenika za polaznike naše škole te stipendiramo 12 srednjoškolaca i studenata. Razrješili smo problem vojnih objekata na Šiljaru s novim zakupcem tvrtkom Honores iz Varaždin Brega, kojemu želim uspjeh i puno sreće jer zadatak koji je pred njim nije nimalo lak. Sve dosad izrečeno nebi bilo moguće ostvariti bez pomoći Republike Hrvatske i PG županije. Iskreno im hvala na pruženoj pomoći. Na kraju sve vas pozivam na jedinstvo jer jedino zajedno možemo bolje i brže naprijed, u neko bolje doba za naše mjesto a i sviju nas.“

Dobri zakoni i kvalitetni projekti razvoja Gorskog kotara

Potom su se prisutnima obratili Marijan Pleše, gradonačelnik Delnica, u ime načelnika i gradonačelnika Gorskog kotara, saborski zastupnik Anton Mance iz Vrbovskog te predsjednik županijske skupštine PGŽ Marinko Dumanić. Pleše je ponovio problem Gorskog kotara, depopulaciju, koja će se još bolje vidjeti nakon popisa stanovništva iduće godine. „Dobrim Zakonima se jedino može očuvati čovjek u Gorskom kotaru. Dosad je dosta učinjeno na infrastrukturi no treba još puno toga učiniti prije ulaska u EU. Dobra zakonska regulativa nam u tome može pomoći, uz stalnu pomoć Države i Županije,“ zaključio je Pleše.

/p> Saborski zastupnik Mance dodao je kako Gorski kotar počinje stagnirati 70-ih godina prošlog stoljeća. Država je dosta toga učinila, od ulaganja u infrastrukturu, no ona nije dovoljna. Planovi razvoja, dali šumarstvo i drvna industrija ili turizam, tu se još lome koplja, domaći i strani stručnjaci nemaju iste stavove o razvoju Gorskog kotara. „Brdsko planinski zakon će doživjeti svoj kraj, trebat će se dobro potruditi i osmisliti dobre, kvalitetne projekte koji će donijeti i novac i razvoj ovom kraju,“ zaključio je Mance.

Marinko Dumanić, uz pozdrav svima i u ime Županije, rekao je kako se u recesijska vremena samo zajedništvom može ići dalje. Županija će uvijek stajati uz sve lokalne samouprave, općine i gradovi moraju usmjeriti svoje snage na izradu smislenih projekata koji će dobiti potporu fondova EU. “Gorski kotar mora usmjeriti snagu na razvoj šumarstva, drvne industrije i turizma, treba proširiti infrastrukturu koja će privlačiti goste u ovaj kraj. Na nama zajedno je stvaranje novih vrijednosti koje će dovesti do boljitka ovog kraja,“ zaključio je Dumanić uz predaju skradskog grba načelniku Damiru Grguriću.

Nagrade i priznanja

Poveljom s novčanom nagradom od 1000 kn nagrađeni su Ruža Blažević za 50 godina aktivnog sviranja i pjevanja u crkvi Sv. Antuna te Branimir Mance za pravovremeno uočavanje i gašenje požara na gospodarskom objektu u Bukovom vrhu. Zahvalnice su dobili KK Polet za 30 godina djelovanja i 15 godina organizacije turnira „Josipa Blaževića Blaža“ te PINS Skrad za 15 godina rada. Priznanja su preuzeli predsjednik KK Polet Josip Jeličić i direktorica PINS-a Stela Mulc, koji su se u ime nagrađenih zahvalili Općini Skrad na svekolikoj podršci u radu svih ovih godina.

Posebnu nagradu Općine Skrad primila je državna prvakinja u šahu do 17 godina Barbara Rački koju je predstavio njen trener Zdenko Jurković rekavši kako Barbara nije rekla zadnju riječ te kako će vremenom još napredovati. Barbara će iduće godine putovati na Svjetsko juniorsko prvenstvo u šahu koje će se održati u Brazilu, u Rio de Janeiru.

Kulturno umjetnički program

U kulturnom dijelu programa prvo se predstavio mladi harmonikaš Vedran Jauk s nekoliko skladbi na harmonici, potom su članovi mješovitog pjevačkog zbora „Zeleni vir“ izveli nekoliko domoljubnih i popularnih skladbi dok su kraj današnjeg programa svojom pjesmom zaključili članovi vokalnog ansambla „Delnice“.