Razgovor s načelnikom Općine Skrad Damirom Grgurićem nakon godine dana na čelu Općine Skrad protekao je u jednom ležernom razgovoru tijekom kojeg se vidjelo kako je moralo proći određeno vrijeme upoznavanja s činjeničnim stanjem na terenu. Načelnik Grgurić sada čvrsto stoji na zemlji, upoznat je do u detalje s situacijom na terenu i više ga ništa ne može iznenaditi jer preuzeo je Općinu sa mnogim nedorečenostima na terenu a tada je i najteže raditi. Stavljanjem svih tih nedorečenosti pod kontrolu i popravljanja istih najviše će dobiti građani Općine Skrad jer će se znati točna pravila igre koja će za sve biti ista, bez iznimaka. Jedino tako život u svim skradskim naseljima može ići naprijed, odnosno svi građani mogu biti zadovoljni. U prošlosti je bilo mnogo nedorečenosti i pravnih zavrzlama kojoj je kumovala dijelom i bivša vlast i dio građana a sada tome dolazi kraj. Pravda mora biti za sve ista a istina treba biti vidljiva svima. U tom ozračju započeo je razgovor s načelnikom Damirom Grgurićem o proteklom jednogodišnjem razdoblju obnašanja dužnosti načelnika koji ne skriva zadovoljstvo dosad učinjenim jer za njega su svi građani isti, sve ih smatra jednakopravnima i sve ih s istom pažnjom sasluša. Evo odgovora na pitanja koja su označila proteklo razdoblje.

1. Prošla je godina dana od kada ste na čelu Općine Skrad. Skrađani su uvidjeli vaš rad koji je protkan vašom jednostavnošću i odlučnošću. Što o tome vi kažete?

Život je odviše kompliciran i smatram da ga dodatno ne treba komplicirati. Jednostavnošću se najlakše približiti ljudima, rješavati njihove probleme jer nečiji mali problem za njega je velik i kada ga sa nekim podijeli odmah mu je lakše.

2. Imali ste nekoliko poteza koji su bili kritizirani od oporbe a tiču se rada vrtića i financiranja udruga?

Oporbenjaci moraju kritizirati jer tako nama koji obnašamo vlast daju ritam i podstrek da još kvalitetnije radimo. Što se tiče rada vrtića nisu oni baš bili protiv, oni su se više bunili da to baš nije primjereno financijskoj situaciji. Smatram da nam vrtić treba i da domaće ljude naučimo da taj vrtić maksimalno koriste. To baš i nije jeftino, ali “NAMA LJUDI KOJI ŽIVE U SKRADU MORAJU BITI ISPRED SVEGA”. Ja vas pitam koji vrtić i gdje je rentabilan, ekonomski isplativ. Što se tiče udruga one nisu dobile ništa puno manje sredstava za svoj rad kao prošlih godina kada se još nije osjetila recesija. Moramo svi skupa maksimalno koristiti svoje unutarnje resurse i rezerve i ne gledati svaki rad kroz osobnu dobit.

3. Postoji li zastoj na radovima Sustava javne odvodnje koji je bio strateški projekt bivše vlasti?

Zastoji ne postoje jer ćemo i ove godine u odvodnju, rekonstrukciju vodovoda i izgradnju vodovoda sela Hlevci uložiti oko milijun kuna. Lanjske godine i sada, vodovod u selu Hlevci dolazi u završnu fazu. Ovih dana izvršit će se priključak na većinu kuća u Hlevcima.

4. Kritike zimskog održavanja prometnica su se lomile preko vaših leđa. Kako dalje?

Ova zima je bila zaista specifična i stvarala je velike probleme sadašnjem koncesionaru jer zbog količine snijega, usprkos njegovih maksimalnih napora, nije sve mogao stizati tako da smo morali uključivati još neke strojeve. Da se to u budućnosti ne bi dešavalo odluka Općinskog vijeća je da se čišćenje Skrada razbije na više segmenata i pokuša raditi sa više strojeva ako će to biti moguće. Čišćenjem sa više strojeva mještani okolnih naselja bili bi ranije otvarani i na taj način podignut ćemo razinu življenja u tim naseljima tijekom zimskih mjeseci.

5. Kompleks Šiljar. Jeste li zadovoljni s ponuđenim rješenjem tvrtke Honores iz Varaždim Brega?

Tvrtka koja je dostavila ponudbenu dokumentaciju za prostore bivšeg vojnog odmarališta očito ima hrabrosti i novaca za taj projekt. Na tom zadatku mnogi su polomili zube misleći da to samo tako ide. Volio bih da od toga nešto bude. To bi bio kotač zamajac koji bi trebao povući unaprijed ono što je od turizma ostalo u našem mjestu.

6. Ima li kakvih naznaka rješenja Starog hotela i Tranzit restorana. Možete li vi utjecati na njihovu revitalizaciju u budućnosti i kako bi država na to trebala reagirati?

O vlasnicima tih objekata suvišno je pričati. Da su imali poštene namjere već bi nešto uradili. Očito im ti objekti služe za ne znam ni sam što. Krivim malo i zakonodavce koji su propisali takav zakon o komunalnom uređenju koji ide na ruku takvim poduzetnicima.

7. Je li Skrad ljepši i uređeniji nego prošlih godina?

O ljepoti i uređenosti našeg mjesta sud moraju donijeti mještani. Vjerujem da je trud naših djelatnica vidljiv.

8. Cvjećarnica još uvijek bode oči mnoge mještane?

I taj gorući problem ćemo ubrzo riješiti.

9. Poruka građanima?

Na kraju svim svojim sumještanima želim sretan njihov blagdan. U ovim teškim vremenima moramo biti svi upućeni jedni na druge jer samo jedinstvom možemo prevladati teškoće. Dragi moji mještani onoga momenta kada će vama moj rad biti opterećenje nadam se da znate što morate činiti jer ja nisam ovdje zbog svoje dobrobiti nego napretka našeg mjesta.