Mnogi Skrađani su se pitali po donošenju odluke Općinskog vijeća tko je to dobio Šiljar. O budućem zakupcu se vrlo malo znalo te je gosp. Drago Šturlić rado pristao na razgovor o sebi i svojim namjerama te budućim koracima koje misli poduzeti na Šiljaru. Ovih je dana boravio u Skradu, još je jednom obišao objekte na Šiljaru, dogovarajući daljnje korake kojima bi krenuo u posao po potpisivanju zakupa s Općinom Skrad koje se očekuje u kolovozu. Evo nekih odgovora o budućnosti prostora koji je u zadnjih osam godina totalno devastiran.

1. Razgovarali ste s načelnikom Damirom Grgurićem. Prvi dojam?

Moji razgovori s vašim načelnikom Grgurićem su bili visoko profesionalni i otvoreni. Ni on ni ja nemamo što skrivati. Obilaskom Šiljara sve su nam pokazali, sve smo vidjeli. Čeka me velik posao jer zaista objekti su u vrlo lošem stanju.

2. Kako ste se odlučili javiti na natječaj?

Moja obitelj se godinama bavi poduzetništvom i ugostiteljstvom. Kada smo prvi put došli u Skrad i vidjeli Šiljar te prirodu zaključili smo da ovaj kraj ima perspektivu i da ćemo pokušati dobiti zakup Šiljara. Cijela moja obitelj me podržava u tome i to je ono što me dovelo ovdje u Skrad.

3. Kakva će biti namjena budućeg kompleksa? Kome će biti namijenjen?

Budućnost Šiljara je zdravstveno rekreativni turizam. Ovo područje nema velike prateće infrastrukture te će glavni proizvod biti u početku zrak. Kasnije će u ponudu ući prateći sadržaji, od sportskih terena u krugu Šiljara te terena u Skradskoj dragi, odnosno i kakvog manjeg skijališta. Svakako za Skradsku dragu i skijalište će nam trebati pomoći Općine jer to ne spada u našu ingerenciju. Jednostavno mi ćemo ulagati u zdravstveni turizam i rekreaciju uz dobru i zdravu hranu. No dolazi u obzir i elitni lovni turizam. Namijenjen će biti svima koji će imati potrebu zdravo se odmoriti od svakodnevnih stresova, jer uz rekreaciju ide i zdrava hrana.

4. Kako će teći obnova Šiljara?

Prvo ćemo trebati sve objekte zatvoriti da ne propadaju dalje. Krovari, staklari i drugi obrtnici će u početku imati najviše posla. Potom ćemo kroz godinu, najkasnije dvije godine otvoriti prvi objekt, u igri je prva, gornja zgrada koja bi trebala biti visoke klase ili donja zgrada koja izgleda najbolje od sve tri. Za srednju zgradu trebat će izraditi kvalitetniju dokumentaciju jer je prejednostavno građene unutrašnjosti. Planiram obnovu u tri faze i čim prvi objekt završimo počet ćemo raditi jer ulagat ćemo uglavnom vlastiti novac u obnovu što znači da bi se u sljedećim fazama radovi trebali dijelom samofinancirali.

5. Skrađani su nakon osam godina propadanja Šiljara skeptici jer su godine prošle a ništa se nije napravilo?

Moja obitelj je bila da krenemo u taj posao i sada više nema odustajanja. Ubrzo potpisom ugovora o zakupu mi krećemo u posao. Prvu godinu treba odraditi grube radove i staviti u funkciju jedan od objekata, poraditi na čišćenju i dovođenju okoliša u red. Obrtnici će uskoro započeti prve radove na objektima. Sve svoje potencijale okrenut ću prema Skradu jer tu stoji potencijal koji treba brzo vraćati investiciju i donositi u skoro vrijeme dobit a Skradu nova radna mjesta. Objekti će, vidjet ćete, kada budu dovršeni i uređeni, imati dušu jer meni je prioritet da gosti budu zadovoljni ako im kao glavni meni nudimo zdravlje, zrak, a potom rekreaciju.

6. Selite li se u Skrad?

Vrlo je sigurno da ćemo firmu preseliti u Skrad kako bi lakše mogli funkcionirati. To znači da ću biti vrlo puno prisutan ovdje kako bi se Šiljar razvijao. Gazda može biti samo jedan, to znate primjerom svoje kuće. Samo jedan može biti gazda. Dva gazde mogu sve samo upropastiti.

Evo tako razmišlja budući zakupac Šiljara Drago Šturlić, čovjek iz obitelji dugogodišnjih obrtnika koji ima punu podršku obitelji, koji zna da bez rizika nema uspjeha, koji se uzdaje u svoje poslovne poteze te Skrajanima poručuje kako ima vrlo ozbiljne namjere da Šiljar postane temelj skradskog turizma, bez obzira što nema npr. imidž prethodnika koji su više medijski nego stvarno iskazivali želje prema Šiljaru.