Štrudla od malina, dužine 25 metara, je krajem, druge po redu, cjelodnevne manifestacije pod imenom “Festival malina” razgrabljena i pojedena. Sve je započelo u jutarnjim satima kada se stotinjak planinara uputilo, uz Dan skradskih planinara, na pohod stazama prema Skradskom vrhu, po kojemu planinari nose svoje ime. U pohodu su sudjelovali planinari PD “Bundek” Mursko Središće, PD “Izvor” Kalinje, PD “Špičunak” Lokve, PD “Željezničar” Moravice, PD “Elektroprimorje” Rijeka i PD ”Skradski vrh” Skrad.

Iza jedanaest sati otvoren je Festival malina te je sve prisutne pozdravio načelnik Općine Damir Grgurić rekavši kako je to manifestacija koja budi turističku nadu u bolje sutra skradskog turizma. Bogata ponuda proizvoda od bobičastog voća i kulinarskih specijaliteta, uz dobar kulturno umjetnički program obilježila je ovogodišnju manifestaciju kojoj je prisustvovalo tristotinjak gostiju. Priredbu je posjetio i Vidoje Vujić, dožupan PG županije koji je pozdravio i pohvalio organizatore i rekao kako je današnji dan, dan kada se u Gorskom kotaru održavaju brojne manifestacije… Gosti su potom obišli štandove, porazgovarali s vlasnicima, kušali proizvode… Organizatorice priredbe, Ivana Briški i Nataša Kozlica iz TZO Skrad i udruge Borovica, bile su zadovoljne ostvarenim, jer priredba je bila na kraju vrlo dobro posjećena, odazvalo se mnogo gostiju, a program je bio na visokoj razini koji su obogatili svojim nastupom članovi KUD-a Kotoriba iz Međimurja spletom izvornih međimurskih plesova i pjesama.

Vrijedni kuhari Krešo Đaković i Vjekoslav Bauer pripremili su odličan lovački gulaš koji je odlično ocijenjen od Damira Permana, predsjednika kuharske udruge PGŽ, koji je kasnije podijeljen gostima manifestacije. Zainteresirani su proizvođači i gosti prisustvovali u Domu kulture okruglom stolu vezanom uz maline i drugo bobičasto voće te gnojidbu balkonskog cvijeća koji je vodila mr. Sanja Biškup iz Petrokemije Kutina dok je u Lovačkoj sobi bila postavljena izložba lovačkih trofeja članova LD Jelen iz Skrada.

U kulturno umjetničkom programu prisutnima su se predstavili članovi pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir s desetak prigodnih pjesama uz pratnju instrumentalnog sastava, plesači folklorne sekcije “Skračka deca” izveli su četiri plesa dok su “Majžice” otplesale šest domaćih plesova, polki i valcera, uz pratnju Veselih pajdaša koji su u prekidima programa zabavljali posjetioce.

Tijekom dana u kuglani je održan kuglački turnir na kojem je ekipa Goranina iz Delnica osvojila prvo mjesto, drugi su bili kuglači Poleta i treći kuglači Skrada iz Skrada. Priredbu je vodila Slavica Kljajić te je u odmorima između pojedinih točaka programa razgovarala s mnogima koji su zaslužni da ova današnja priredba uspije. Tako je predstavila sve proizvođače malina prisutne na manifestaciji kao i kuhare koji su pripremali lovački gulaš. Najbolju sortu malina imala je Nevenka Jerbić iz Skrada, a najuređeniji štand Anica Mance iz Brod Moravica. Na kraju manifestacije članice udruge Skradska žena i kuhar Damir Perman na posebno pripremljenom stolu složili su 25 metarsku štrudlu od malina, posipali je štap šećerom, narezali je i podijelili gostima, posjetiteljima ove dosad najposjećenije priredbe u Skradu.

Njome su svi bili zadovoljni, ugostitelji jer su im terase i štandovi bili puni, proizvođači jer su veći dio proizvoda prodali, gosti jer su proveli ugodan subotnji dan, domaćini jer je Skrad bio pun ljudi, planinara, gostiju namjernika. Domaćini su se trudili da svi budu zadovoljni i da svi otiđu svojim kućama punog želuca i dobrih dojmova s ovog drugog po redu Festivala malina.

I ovoga puta još jednom se vidio problem CVJEĆARNICE na prostoru malog parkirališta jer ona direktno razdvaja gledatelje i posjetioce programa i manifestacija na tom prostoru što su komentirali mnogi posjetioci tog dana. Hoće li se do Dana Općine to pitanje riješiti, pitaju se mnogi nakon prvih obećavajućih razgovora vlasnika cvjećarnice i Općine Skrad.

ČLANOVI KUD-a KOTORIBA PLEŠU ČARDAŠ