U organizaciji PINS-a Skrad, uz pozdrav direktorice Stele Mulc, održan je seminar za poduzetnike uz novi IPARD program koji će zamijeniti SAPARD program. O IPARD programu govorila je Nataša Kozlica koja je rekla kako je IPARD novi pretpristupni program Europske unije za razdoblje 2007. – 2013. Sastavni je dio IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova V. komponenta Ruralni razvoj. IPARD program provoditi će se kroz tri osnovna cilja ili strateška prioriteta: 1.Poboljšanje tržišne učinkovitosti i provedba standarda Zajednice, 2.Pripremne radnje za provedbu poljoprivredno okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvoja i 3.Razvoj ruralne ekonomije.

Ta tri cilja predstavljaju okosnicu hrvatske europske budućnosti jer se kroz EAFRD (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj) provode mjere na gotovo identičan način tako da je ovo prava prilika da se RH pripremi na ponešto novi pristup financiranju poljoprivrede i ruralnog razvoja. Pritom su goranski poduzetnici upoznati s strogim pravilima i kriterijima raspodjele sredstava i naročito s uvjetima koje bi trebali ispuniti da bi se uopće mogli kandidirati (minimum je 20 mliječnih krava ili 40 goveda u tovu ili 10 tisuća nesilica). Kroz mjere 101 visina potpore je od 100 tisuća kn do 6,5 milijuna kn, a kroz mjere 103 od 250 tisuća kn do blizu 22 milijuna kn.

Kako u svemu može pomoći HBOR o tome je govorila Vesna Bartolović, voditeljica Područnog ureda za Primorje i Gorski kotar. Između ostalog je istakla kako je u projekt uključeno još 12 poslovnih banaka. Kamate su od 2 do 4 postoa rok otplate do 12 godina uz poček od max. 2 godine. Za poduzetnika je od izuzetne važnosti izrada dobrog poslovnog plana koji će uvjeriti banku da odobri kredit jer cilj je da će poduzetnik uspjeti što je uvjet vraćanja kredita.

Prisutni poduzetnici koji u većini slučajeva ne ispunjavaju kriterije IPAD programa morat će pričekati da se donesu mjere 202 koje će biti donekle prilagođene malim poduzetnicima kojih ima najviše u Gorskom kotaru. Usprkos tome goranski poduzetnici će se morati prilagoditi normama i pravilima Europske unije te će jedino oni koji ulože više u svoja gospodarstva moći kandidirati za sredstva Unije, lakše će prebroditi promjene koje dolaze. Oni koji danas svoju proizvodnju temelje na radu uz još neki posao u nekoj firmi, vrlo će brzo ugasiti svoja poljoprivredna gospodarstva i proizvodnju, jer EU mjere zahtijevaju cijelog čovjeka, cijele obitelji koje se posvećuju određenoj proizvodnji, dali mlijeka, goveda, svinja, peradi, jaja, voća i povrća, žita, uljarica…

Prvi natječaji se uskoro očekuju no goranski poduzetnici su gđi. Bartolović uglavnom postavljali pitanja koja su bila vezana uz reprogramiranje postojećih kredita te kako u ovim teškim vremenima biti likvidan i platiti sve račune koji dolaze na naplatu.