Uže rukovodstvo skradskog PGS-a, Mira Đorđević, Dubravka Grgurić, Draženko Žagar i Beljan Robert održali su sastanak svoje stranke kojim je dominirala tema „Zakon o Gorskom kotaru“. Tijekom sastanka svi su se članovi zalagali i u potpunosti podržavaju prijedlog kojim bi Gorski kotar svoj poseban status brdsko planinskog područja zadržao i nadalje. „Da li će se to ostvariti posebnim zakonom, npr. Zakonom o Gorskom kotaru što bi bilo izuzetno dobro ili nekim regionalnim zakonom u koji bi se ugradile sve pozitivne odredbe iz zakona o brdsko planinskom području, skoro je svejedno. Bitno je da se u taj dokument ugrade vrijednosti regionalizma, jer to je sada jedinstvena i jedina prilika za regionalizam i zakon o Gorskom Kotaru. Gorani ne smiju ostati bez brdsko planinskog statusa, kako stanovnici tako i lokalne samouprave, jer im je to jedino što ih još drži na „nogama“. Od šuma i voda dobivaju sve manje ili ništa, te se itekako drže za zadnju slamku spasa koja im je još preostala, zakon koji još važi i koji je dosad donio Goranima mnogo dobroga, podigao standard življenja svih naselja pa tako i stanovništva. Skradski PGS podržati će sve aktivnosti svoje stranke u aktivnostima da ne dođe do ukidanja Zakona o brdsko –planinskom području. Nadam se da će isto mišljenje imati i druge političke stranke,“ zaključila je Mira Đorđević.

Postavlja se pitanje da li neki novi Zakon o regionalnom razvoju može preuzeti sve pozitivne odredbe brdsko planinskog zakona kako bi se gubitak brdsko planinskog statusa neutralizirao ili ublažio jer dosadašnjim zakonom samo povrat poreza zaposlenim Goranima donosio je godišnje npr. drva za ogrjev za jednu zimu dok je lokalnim samoupravama udvostručavao proračunska sredstva. Prije sve izrečeno govori da Gorani nemaju alternative već trebaju dijelom razjedinjene glave stisnuti skupa jer jedino se zajedničkim nastupom može zadržati postignuta razina standarda života u Gorskom kotaru. Goranski čovjek zna što ga može zadržati na rodnom ognjištu, uvođenjem brdsko planinskog statusa taj se kotač tek počeo vrtjeti, počelo se govoriti i pisati o „bebi bumu“ u pojedinim sredinama, te se svakako treba vrtjeti dalje istom brzinom da bi se dostignuta razina standarda održavala da čovjek u Gorskom kotaru opstane, jer u protivnom bit će prazan i prije nego što to statistički pokazatelji predviđaju.

Na kraju sastanka dotaknuli su se i rada koalicijske vlasti u Općini Skrad i konstatirali da zaslužuje samo pohvale, te da takav zajednički i otvoren rad iza sebe ostavlja vidljive rezultate i zajedništvo koje je Skradu bilo potrebno.

DAJTE NAM KRUHA I POSLA