Pet od devet članova Turističkog vijeća, uz predsjedanje Žarka Mulca, donijelo je Plan i program rada TZ Općine Skrad te financijski plan težak 318.000,00 kn, od čega bi Općina trebala izdvojiti oko 170.000,00 kn, PGŽ 60.000,00 kn, od donacija 48.000,00 kn i iz drugih izvora oko 30.000,00 kn. Od 318.000,00 kn na zaposlene bi se izdvojilo oko 136.000,00 kn ( s putnim troškovima, dnevnicama, osiguranjem i sl.), odnosno ukupno bi hladni pogon koštao oko 176.000,00 kn, a ostatak od 142.000,00 kn bi se utrošio na tzv. Funkcionalni marketing, razne manifestacije, signalizaciju, promidžbu, foto monografiju Zeleni vir, uređenje turističkih lokaliteta i šetnica…

Što se tiče plana i programa u njemu se govori o prilagođavanju ponude zahtjevima tržišta, okretanju eko turizmu, lovnom i ribolovnom, avanturističkom, sportskom i izletničkom turizmu. Tome treba usmjeravati i aktivnosti na zaštiti prirode, proizvodnji zdrave hrane, razvoju kadrova za potrebe turizma. Planom se želi povećati broj noćenja za 5 posto i to boljim iskorištenjem postojećih kapaciteta, boljom promocijom, savjetodavnom aktivnošću… TZ će raditi na poticanju kulturnih, zabavih i sportskih manifestacija od Susreta pjevačkih zborova i klapa, Festivala malina, Dana krumpira, Biciklijade, Dana na Lujzijani, Susreta s proljećem u Zelenom viru, Dana planinara… Uz to raditi će se na obnovi turističke signalizacije, biciklističkih staza, uređenju šetnica i odmorišta uz magistralnu cestu, sufinanciranju nabave sadnica cvijeća u proljeće, povezivanju Skrada s Zelenim virom na području kulturnog turizma. Pomagat će se svi važniji projekti koji bi mogli obogatiti turističku ponudu Općine Skrad.

Vijećnici Mance i Grgurić otvorili su pitanje rada Turističkog ureda vikendom kada u Skrad dolazi najviše gostiju, na što je direktorica Ivana Briški odgovorila kako to nebi smio biti problem te će se to definirati po ustroju novog Turističkog vijeća u skoro vrijeme.

Vladimir Mance je u sjeni donošenja Plana i programa rada Turističke zajednice Općine Skrad kritizirao Izletište Zeleni vir, jedini cjeloviti skradski ugostiteljski objekt s gastro ponudom, pri tom misleći na slabu, odnosno nisku razinu kvalitete ponude. Kritiku je podržao Vinko Crnković a direktorica Ivana Briški nadodala je kako su nedavno članovima Društva Gorana iz Zagreba u pola cijene naplaćene ulaznice, iako oni promoviraju Gorski kotar na raznim mjestima.

U obranu Izletišta stao je oec. Josip Grgurić rekavši kako je odlascima na planinarenja po Hrvatskoj i van nje stekao sasvim drugačiju sliku te kako o planinarskom domu u Zelenom viru i njegovoj ponudi velika većina posjetilaca i on osobno ima pozitivno mišljenje. „ To nije hotel ni odmaralište, već odličan planinarski dom“, zaključio je Grgurić usput pitajući se zašto na sjednicu nije pozvan i načelnik Općine Damir Grgurić.

Iz svega izgovorenog na 22. sjednici Turističkog vijeća još se jednom iskristaliziralo pitanje turističko ugostiteljskog objekta ili više njih u samom Skradu koji bi svojom ponudom hrane i smještaja potakli sve gore navedene oblike turizma. Zasad toga nema i većina ili sav skradski turizam se odvija u Zelenom viru, planinarskom domu Hrvatskih šuma koje su uložile mnogo novca u njega kao i truda osoblja da se gosti i posjetioci u Zelenom viru dobro osjećaju, da punog želuca i zadovoljni otiđu iz njega. Uvijek će biti onih koji će zbog npr. 15 kn, zbog naplaćene ulaznice, kritizirati kako ovo ili ono nije bilo u redu. Neka otiđu do sličnog izletišta u Hrvatskoj ili Sloveniji i neka plate 5, 10 ili više eura za manji doživljaj nego što ga nudi Zeleni vir. Kako se većina događanja iz Plana TZ naslanja na Izletište Zeleni vir postavlja se i pitanje zašto u Turističkom vijeću ne sjedi predstavnik Hrvatskih šuma, koje u najmu imaju izletište Zeleni vir, jedinu svijetlu točku skradskog turizma. U Zelenom viru turizam se „dešava“ skoro čitavu godinu a u Skradu par puta u godini, zar ne?

TURISTIČKA RAZGLEDNICA PRIMORSKOG RADIJA U SKRADU TURISTIČKA RAZGLEDNICA U SKRADU