Jučerašnjom prezentacijom studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su svojim diplomskim radovima pokazali što i kako su zamislili izgled pojedinih dijelova Općine Skrad u nekom budućem vremenu.

Na prezentaciju u Domu kulture pozvani su mještani i sve tvrtke koje djeluju na području Općine Skrad, no odaziv je bio ispod očekivanja u odnosu koliko se utrošilo sredstava i vremena za to. Nazočne je pozdravio načelnik Dubravko Grbac koji je kazao kako su to ideje koje se vežu uz budućnost razvoja Općine Skrad, dok je dr. Josip Grgurić rekao kako se razvojem Skrada bavi zadnjih 10 godina te je naglasio kako je Šiljar najveća vrijednost i pretpostavka za razvoj Skrada, za Skrad po mjeri domaćeg čovjeka, po mjeri djece, mladih koja će tu ostati živjeti. O prezentaciji voditeljica radionice prof.dr.sc. Vesna Mikić,dia. kaže:“Arhitektonski fakultet od 2005. god. Održava arhitektonske radionice u Podravini i Gorskom kotaru. Sam naziv projekta sugerira procese očuvanja tradicijske baštine u suvremenim okolnostima. Sadržaj i cilj radionice je zaštita resursa regije, njihovo redefiniranje, preoblikovanje i uključivanje u prostor. Nakon multidisciplinarnog istraživanja postojeći i novi elementi uključuju se u prostor kao njegove nove vrijednosti te se sinergijom rješavaju prostorno-arhitektonski problemi osuvremenjivanjem pojedinih funkcionalnih cjelina.“ Jačanje ruralnog razvoja dobiva na važnosti i razvojni je prioritet EU, kroz jačanje inicijative Interreg tj. oživljavanje prekogranične suradnje u cilju jačanja susjedstva. (harmoniziranjem ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja. Europi je jasno da jedini put integracije ruralnih regija u nacionalni prostor, a preko njega i u EU jest njihov razvitak. Ruralni krajolik Hrvatske nudi alternativu gradu, širi mogućnost izbora mjesta rada i življenja, jer on čini 92 posto nacionalnog prostora zemlje.

Kroz prezentacije studenti AF-a su predstavili: KINS-kulturni inkubator Skrad u središtu Skrada; informativno rekreacijsko prometni centar u središtu mjesta; rješenje prostora od Doma kulture do parka mladih; rješenje uz park mladih kao Zelenu os u centru s pozornicom i drugim sadržajima; Zelenu burzu uz željezničku stanicu (proširenje postojećeg «Poduzetničkog centra» sa otkupnom stanicom s manjim poslovnim centrom); Etno-selo Gramalj (selo bez stanovnika; tradicionalne drvene kuće) i Institut šumarstva između Divjaka i Gramlja; Sportske sadržaje ( Skradska draga- sportski tereni sa pratećim sadržajima); Sadržaje uz vjerski turizam (kapelica na Skradskom vrhu, iznad sportskih terena na 1000 m.n.v., aktivna za crkvene svečanosti Velike gospe i križni put prema kapelici); rješenja uz aktiviranje planinarskih putova za biciklizam, foto safari, climbing aktivnosti-penjanja u stijeni i ledu; rješenja uz Šiljar (transformacija i adaptacija bivšeg vojnog dječjeg lječilišta i odmarališta u Skradu); Divjake-selo mira i meditacije-prenamjena škole u Divjakama…

U završnoj riječi načelnik Grbac zahvalio se studentima na trudu koji su uložili u svoje radove rekavši:“Ovo bogatstvo ideja je kao izlet u budućnost, ovo su vizije mogućeg razvoja, možda se nekome čine previše nerealne, futurističke, nekome su san, jer nismo ekonomski moćni, ali ako nema ideja, tada nema ni razvoja, ni realizacije.“ Razmišljanja studenata mogu u budućnosti biti temelj razvoja pojedinih dijelova Općine Skrad te se iz svega da nešto iskoristiti, uz tvrdnju „premalo je mladih bilo na prezentaciji jer se ovo tiče njihovog života, trebaju se više aktivirati i više sudjelovati u životu Općine,“ zaključili su Mira Đorđević i dr. Josip Grgurić.