Završna svečanost 42. Goranovog proljeća pod motom „Goranovo proljeće u vašem mjestu“ održana je u Domu kulture u Skradu. U Lovačkoj sobi je otvorena izložba skradskih umjetnika, slikara Mladena Merkaša Goranina i pirografinje Vlaste Bauer. Rad dvoje umjetnika je predstavio mr.sc. Vladimir Mance. Uz izložbu slika Mladena Merkaša Goranina i pirografija Vlaste Bauer koja će biti otvorena nekoliko dana u svečanom dijelu programa nastupio je pjevački zbor „Zeleni vir“ iz Skrada te delnički Vokalno-instrumentalni sastav „Kej se, kaj se“ s nekoliko skladbi.

U pjesničkom dijelu programa skrađani su imali priliku upoznati pjesnika i proznog pisca iz Rijeke Milorada Stanojevića, koji je prošle godine dobio Goranov vijenac, zatim Miroslava Mićanovića, pjesnika, proznog pisca i izdavača.

Središnje mjesto završnice Goranovog proljeća imao je ovogodišnji dobitnik Goranovog vijenca, Ivan Rogić Nehajev, koji se predstavio svojim pjesništvom.

Posjetitelji su imali priliku kroz čitanje pjesama prisutnih pjesnika upoznati i doživjeti suvremeni hrvatski pjesnički trenutak, ne samo pjesnički trenutak jednog pjesnika. Domaćini su pljeskom na kraju programa nagradili goste, pisce laureate Goranovog proljeća te članove KUD-a „Zeleni vir“ i vkalno instrumentalnog sastava „Kej se, kaj se“.

Druženje gostiju i domaćina se nastavilo u Lovačkoj sobi.

V.P. 19/05/2005.