Prošle su skoro dvije i pol godine od lokalnih izbora na kojima je uvjerljivo pobijedio SDP. Što se dešavalo u te dvije godine, jer postoje tkz. dva mišljenja, opozicija smatra kako se u Skradu nije desilo ništa radikalno dok pozicija, stranka na vlasti, smatra kako je učinjeno dosta uz opasku kako se moglo još više no…O tome što je učinjeno odgovarao je načelnik Općine Dubravko Grbac.

Prokomentirajte dosadašnji rad općinske vlasti od prošlih izbora do danas? Navedite nekoliko najznačajnijih odluka, mjera ili dostignuća koje ste postigli u proteklom razdoblju?

Općinska vlast od zadnjih izbora do danas funkcionira apsolutno stabilno obzirom da SDP kao vodeća stranka od ukupno 11 ima 7 mandata. Ostvaruju se sva predizborna obećanja i ponuđeni programi. Kao najznačajnije odluke apostrofirao bih usvajanje Prostornog plana općine Skrad, početak kapitalnog projekta izgradnje kanalizacije, konstantan rast općinskog proračuna te donošenje Programa poticanja razvoja malog gospodarstva na području općine.

Kako ste zadovoljni radom Poglavarstva?

Poglavarstvo u potpunosti izvršava svoje zadaće, zamjenici načelnika svoju funkciju obnašaju kao nestranački članovi, prvenstveno prema svojim stručnim kvalitetama, znanju i iskustvu.

Ima li kakvih pomaka u rješavanju problema komunalnog duga? Da li je naplata bolja nego lani?

Naplata komunalnih prihoda je i ove, kao i dosadašnjih godina oko 90 %, a protiv svih onih koji svoje obveze ne izvršavaju, provode se i poduzimaju odgovarajuće mjere prisilne naplate.

Imate li informacije o prikupljenoj boravišnoj taksi od turističkih noćenja na području Općine Skrad? Ako jest, kako to komentirate?

Boravišna pristojba je prihod Turističke zajednice. Prema informacijama kojima raspolažemo, bruto naplata boravišne pristojbe za dvanaest mjeseci 2006. g. je iznosila 4.322,50 kn, dok je bruto naplata za prvih deset mjeseci ove godine 3.216,00 kn. Ako analiziramo ove podatke, vidljivo je da se ove godine bilježi pad od desetak posto, a da se ukupno gledajući radi o doista skromnim rezultatima.

Ima li friških novosti o projektu Šiljar i potencijalnim zakupcima i kupcima? Kakve su šanse da se na Šiljaru počnu odvijati prvi radovi i hoće li sudski proces oko Šiljara utjecati na početak radova?

Projekt Šiljar se razvija. Ne u skladu sa našim željama i očekivanjima, ali se ipak pomiče. Svoj interes za zakup zemljišta i objekata nakon provedenog javnog natječaja iskazala je respektabilna tvrtka «Jadranski luksuzni hoteli» iz Dubrovnika. Slijedeća su faza konkretni razgovori, dok sudski spor sa bivšim zakupcem, već donijetim rješenjem Suda, nema nikakav utjecaj na pravo raspolaganja Općine Skrad ovim svojim nekretninama.

Dokle se stiglo s lobiranjem da Općini država prepusti u vlasništvo spornu česticu na Šiljaru koja zasigurno koči cijeli projekt?

Smatram da u pravnoj državi za razvoj jednog dijela vlastitog područja te iste države, ne bi smjela postojati potreba za lobiranjem. Meni je žao što državna administracija ne prepoznaje važnost ovog projekta, ne samo za Općinu Skrad, već i za nju samu. Ovim projektom dobili bi se hotelski kapaciteti visoke kategorizacije, nova ponuda zdravstveno-rekreativnog turizma s pratećim sadržajima, nova radna mjesta, pokrenuo bi se razvoj zapostavljenog brdsko-planinskog područja, itd.

Koliko na području Skrada i okolice ima građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine?

Općina Skrad u svom vlasništvu nema puno, ali ima petnaestak čestica u građevinskom području. Mogućnost gradnje novih stambenih objekata postoji u ulicama V. Nazora, Šiljar, Selska, Veliko Selce.

Zašto se radovi na kanalizaciji odvijaju tako sporo? Dojam je da nema prave koordinacije? Hoće li to dodatno koštati? Poštuju li se rokovi?

Zahvaljujem na ovom pitanju, koje zbog svoje važnosti zahtjeva i nešto širi odgovor. Radovi na izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda za naselja Skrad, Veliko Selce, Podstena i Tusti Vrh odvijaju se sukladno mogućnostima izvođača, ali uvažavajući i vremenske uvjete koji se ne mogu zaobići kod ove vrste radova. Koordinacija između investitora, izvođača i općine kao suinvestitora postoji, i po našoj ocjeni nije upitna. Dodatnih troškova biti će kod povećanja obima asfalterskih radova. Naime, troškovnikom je predviđeno asfaltiranje širine rova, a na nekim dijelovima ulica asfaltirati će se cjelokupna širina kolnika, jer će to zbog dotrajale asfaltne površine biti nužno. Također se na nekim dijelovima trase kanalizacije istovremeno vrši i zamjena azbestcementnih cijevi vodoopskrbnog sustava, pa će i to biti dodatni troškovi, ali je procjena da je bolje i jeftinije odraditi ove radove u jednom zahvatu. Upravo su zamjena vodovodnih cijevi, čekanje izdavanja određenih potrebnih suglasnosti i dozvola, kao i loši vremenski uvjeti (kiša te snijeg koji je prvi puta pao već 22. listopada), osnovni razlozi što radovi ponešto kasne. Pored toga nismo za to da se asfaltira pod svaku cijenu, jer smatramo da nepovoljni vremenski uvjeti mogu itekako utjecati na kvalitetu završnih asfalterskih radova. Koristim priliku da građane pozovem na strpljenje i razumijevanje. Zapravo smo na samom početku ove kapitalne investicije, koja će trajati 7-10 godina, a nakon toga će se izvoditi radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dakle vidite, radi se o, za našu Općinu, kapitalnoj investiciji, u čemu nam pomažu Hrvatske vode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Primorsko-goranska županija, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem na potpori u ime svih mještana naše Općine. Ima nažalost i onih koji nam u dnevnopolitičke svrhe pod svaku cijenu žele odmoći i svim se silama trude ocrniti ovaj projekt, ja im poručujem da nas neće prisiliti na promjenu naše odluke, i da odustajanjem od ovoga projekta zaustavimo tek pokrenuti razvoj naše Općine. Bez ovoga projekta ne može doći niti do projekta Šiljar.

Ima li kakvih pomaka u realizaciji ideje o gradnji sportske infrastrukture, npr. sportske dvorane i ostalih sadržaja koji bi doprinijeli turističkom oživljavanju Skrada?

Mi smo u predizbornoj kampanji za lokalne izbore ponudili program kojim je obećano da ćemo pored nogometnog, pokrenuti i rad skijaškog kluba, te obnoviti kuglanu i nogometno igralište. I na tome radimo. Nogometaši i skijaši rade, nabavljene su motorne sanjke i druga oprema, počeli su radovi na adaptaciji svlačionica u Skradskoj dragi, ovih je dana raspisan natječaj za kompletnu adaptaciju kuglane. O izgradnji sportske dvorane i druge sportske infrastrukture u ovom je trenutku nerealno govoriti, a o tome dosad niti nije bilo ozbiljnih razgovora.

Kad se planira završetak radova na cestama Hribac-Hlevci i Skrad-Gorica Skradska?

Radovi na adaptaciji ceste Hlevci-Ravna Gora su započeli i zaustavljeni su zbog loših vremenskih prilika. Za dionicu Hlevci-Hribac uglavnom je riješena sva potrebna dokumentacija, odabran je izvođač, planira se uskoro i započeti s pripremnim radovima. Dionica Planina-Gorica je započeta i zaustavljana isto zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Završetak asfalterskih radova predviđa se za proljeće ili ranije, ako to vremenski uvjeti dopuste. Najvažnije je da su radovi krenuli i svakako će biti dovršeni. Ovdje također treba zahvaliti Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te Županijskoj upravi za ceste na pomoći koju nam pružaju na tim projektima.

Je li za projekt žičare prema Zelenom viru koji je stavljen na čekanje utrošeno previše proračunskog novca? Jeli se taj novac mogao usmjeriti prema nečem isplativijem, npr. Skradskom vrhu i uređenju budućeg skijališta, odnosno zimskog centra?

Da li je nešto previše ili premalo, relativno je i ovisi o krajnjem rezultatu i efektu. Osobno smatram da nije utrošeno previše novaca, a taj isti novac nije mogao biti usmjeren prema nečemu drugome jer se radi o namjenskim sredstvima potpore Primorsko-goranske županije.

Tijekom dosadašnjih ulaganja proračunskog novca u projekte na području Skrada jeste li završetkom radova bili nezadovoljni ponekim odrađenim poslovima, npr. na Domu kulture, cestama, groblju…?

Kod ovog pitanja nije mi jasno na što konkretno mislite, ali kod svakog se posla ili radova može učiniti i bolje i više ako su ispunjene sve potrebne pretpostavke.

Kakav je vaš odnos prema udrugama koje koriste proračunski novac? Imaju li neke udruge određene privilegije u odnosu na ostale?

Naš odnos prema svim udrugama koje su korisnici proračunskih sredstava je transparentan i jednak. Sa svima su sklopljeni ugovori koji se s naše strane i poštuju, te nitko ne uživa nikakve privilegije, iako svakome tko to od nas traži, pružimo pomoć ukoliko je to moguće, a i svima koji su spremni odraditi dio poslova za Općinu, nudimo mogućnost dodatne zarade.