Općina Skrad je ovog ponedjeljka svečanom sjednicom uz prisustvovanje čelnika goranskih lokalnih samouprava, predstavnika tvrtki i udruga te brojnih gostiju, Marinka Dumanića, Vidoja Vujića, saborskog zastupnika Mate Crkvenca i župana Primorsko goranskog Zlatka Komadine obilježila Dan Općine. Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Duško Zatezalo, dok je izvješće o rezultatima rada podnio načelnik Dubravko Grbac koji je između ostalog istaknuo:“Ovogodišnja najznačajnija investicija je izgradnja sustava fekalne odvodnje, teška 20 milijuna kuna koja će trajati više godina, zatim asfaltiranje ceste Hribac-Hlevci, Kupjak-Rogi. Uz donesene razvojne planove i projekte te aktiviranje kompleksa Šiljar vjerujem da bi skoro Skrad i Gorski kotar postao destinacija u kojoj bi stalni boravak bio privilegij. Financiramo brojne udruge, dajemo stipendije učenicima i studentima, pratimo rad škole i dječjeg vrtića. Uz to ovogodišnji proračun je najviši u odnosu na sve godine unazad. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli u dosadašnjem radu na bilo koji način… zahvaljujem svojim suradnicima, članovima Vijeća i Poglavarstva na uloženom trudu u dosadašnjem radu a svim građanima naše Općine čestitam Dan Općine uz obilje zdravlja, sreće i zadovoljstva.“ Općinski načelnik izrazio je zadovoljstvo današnjim simboličnim otvaranjem radova na Sustavu odvodnje, otvaranjem zgrade PINS-a i otkupne stanice „Zeleno srce“ te turističkog ureda u središtu mjesta, istaknuvši značaj današnjih događaja za razvoj Općine Skrad. U ime općina i gradova Gorskog kotara čestitku je uputio lokvarski načelnik Anton Mihelčić. Saborski zastupnik Mato Crkvenac govorio je o razvoju Hrvatske i značaju ulaska u Europsku uniju te prisjetio prisutne da se približavaju izbori, dok je Župan PGŽ Zlatko Komadina istaknuo stratešku važnost razvoja Gorskog kotara, drvne industrije, stočarstva i poljoprivrede, posebno proizvodnje zdrave hrane te razvoja turizma, posebno izletničkog, sportsko rekreativnog i zdravstvenog. „Gorski kotar treba imati razloge da se u njemu gost ili putnik namjernik zaustavi“, zaključio je župan Komadina. Program je nastavljen kulturno-umjetničkim programom u kojem je nastupio mješoviti pjevački zbor KUD-a „Zeleni vir“, učenici Osnovne škole Skrad i članovi folklorne sekcije „Majžice“. Današnje svečanosti zaključene su domjenkom za uzvanike i goste u Lovačkoj sobi Doma kulture, dok se za 14. kolovoza od 19,30 sati priprema podjela priznanja TZ i velika pučka proslava na malom parkiralištu ili u slučaju kiše u Domu kulture.

Sustav odvodnje, zgrada PINS-a i Turistički ured

Uz Dan Općine simbolički su otvoreni radovi na Sustavu javne odvodnje prema Cvjetnoj ulici skidanjem prvih metara asfalta i zemlje. Radove je otvorio načelnik Grbac dok je detaljnije o značaju i dinamici gradnje Sustava javne odvodnje govorio član Poglavarstva Boro Tomić rekavši da su radovi započeli pred mjesec dana, kako se zajedno s polaganjem cijevi sustava odvodnje vrši i izmjena dotrajale vodovodne mreže.

Zgrada PINS-a je smještena na željezničkoj stanici. Njeno otvaranje značajno je za budući rad djelatnika PINS-a. „U zgradi se nalazi u prizemlju otkupna stanica, na prvom katu novi poslovni prostori PINS-a a u potkrovlju će biti višenamjenska dvorana. Vrijednost uloženih sredstava je oko 800.000,00 kn,“ rekla je, vidno uzbuđena, direktorica Stela Mulc. Zgradu je presijecanjem vrpce otvorio župan PGŽ Zlatko Komadina. Uzvanici i gosti su potom razgledali buduće prostore u pratnji djelatnika PINS-a.

Treće događanje vezuje se uz otvaranje Turističkog ureda, kućice u središtu mjesta, na rubu autobusne stanice. Nazočne je o izgradnji i značaju upoznao predsjednik TZ Općine Skrad Žarko Mulc, a detalje je iznijela direktorica Ivana Briški. “Ovim otvorenjem želimo otvoriti novu stranicu u razvoju skradskog turizma,” zaključila je Ivana Briški. Potom je direktorica TZ PGŽ Gordana Medved presjekla vrpcu i otvorila turističku kućicu.

Dobitnici javnih priznanja i nagrada

Ovogodišnje nagrade i priznanja primili su:

Povelje s novčanom nagradom od 2000,00 kn dobili su: 1. Župa Divjake Skrad – 200-ta godišnjica postojanja 2. DVD Skrad – 75-ta godišnjica rada i djelovanja 3. DVD Divjake – 50-ta godišnjica rada i djelovanja 4. Udruga Skradska žena – 10-ta godišnjica rada i djelovanja

Zahvalnice

1. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka 2. Hrvatske vode Zagreb 3. Hrvatska elektroprivreda – proizvodnja d.o.o Zagreb – pogon Vinodol Tribalj

Ovogodišnji dobitnici nagrada Turističke zajednice su:

Prilaz kući – Josip Grgurić, Goranska ulica

Okućnica – Ankica Grgurić, Školska ulica

Prozor – Vedrana Tomić, Selska ulica

Balkon – Marko Zibar, Planina

Javna površina – Izletnički dom Zeleni vir