DVD Skrad ima dugu tradiciju suživota vatrogasaca i mještana u Općini Skrad. Sredinom 1932. godine grupa naprednih mještana Skrada osjetila je potrebu za osnivanjem organizacije koja bi brinula o sigurnosti i zaštiti od požara, a do toga je došlo iz čiste nevolje. Naime iz bilješki gospodina Josipa Lončarića saznajemo da je u njegovom susjedstvu gorila kuća tadašnja «harmica». Kuća je bila drvena, a u njoj je pored konačišta za putnike bila trgovina i gostionica. Sve to bilo je povod osnivanja DVD-a pod motom «vatru gasi-brata spasi». Od 2001. godine predsjednik društva je Damir Grgurić i od tada društvo postupno jača, povećava se broj članstva, društvo je aktivnije u radu, nabavljaju se nova vozila i oprema, obnavlja se vatrogasni dom, uređuje se okoliš Doma. Ove godine kupljeno je novo navalno vozilo i priprema se teren za gradnju vatrogasnih garaža što će stajati preko milijun kuna.

„Sva nabava vozila i opreme ne bi imala smisla bez članstva, a danas društvo ima više ekipa mladeži, praktički od vrtićke djece do srednjoškolaca, plus punoljetnog članstva, sveukupno oko stotinu članova. Prije dvije godine oformljena je i ženska ekipa koju čine mlađe žene Skrada. Sve ekipe se redovito pripremaju za vatrogasna natjecanja na kojima vrijedne rezultate postiže vatrogasna mladež i žene dok su muške ekipe malo posustale s osvajanjem medalja i pehara. Raduje me pomlađivanje društva“, zaključuje predsjednik društva Damir Grgurić.

Zapovjednik Marko Ribić kaže kako vatrogasci najviše rade na održavanju opreme, vozila, vatrogasnog doma, kako su prošle godine vatrogasci imali 7 intervencija, nekoliko požara dimnjaka te požara otvorenog prostora, na koje je izlazilo preko 30 vatrogasca.

„Novooformljena ženska B ekipa ove godine imala je nekoliko natjecanja, koja je u Brod Moravicama osvojila prvo mjesto na staroj pumpi, u Delnicama na Memorijalu „Goran Gašparac – Pupin“ četvrto mjesto i na županijskom natjecanju u Kostreni treće mjesto. Treće mjesto na županijskom natjecanju donijelo je ženskoj ekipi plasman na državo natjecanje koje će se održati sljedeće godine u Varaždinu.

Muška B ekipa bila je malo manje uspješna osvojivši šesto mjesto na županijskom natjecanju. Velike nade se polažu u mlade vatrogasne snage, djecu i mladež, koji su vježbanjem uz starije vatrogasce stekli prva iskustva, odradili više natjecanja, osvojili prve medalje… Tako su drugo mjesto osvojila djeca na Rokovskom natjecanju u Klani, te mladež na 2. kupu Gorskog kotara održanog u Skradu.

Vrijeme je za nove izazove, pomlađivanje društva je u tijeku, stvaraju se neke nove nade vatrogasaca u Skradu. Žene su se pridružile društvu što je dodatni poticaj za rad jer sada cijele obitelji sudjeluju u vatrogasnim aktivnostima, vježbanju, natjecanjima, druženju… . DVD Skrad s obzirom na broj stanovnika u Skradu sudjeluje na svakom natjecanju u PGŽ sa po dvije do tri ekipe djece i mladeži što je za svaku pohvalu.“ zaključuje Saša Gorupić, voditelj vatrogasne mladeži i dopredsjednik društva.