Uoči Dana državnosti, 24.6.2019. održana je svečana priredba u Domu kulture u Skradu. Ove godine organizator je bila Folklorna skupina Skračka deca s njihovim voditeljicama Manuelom Damić i Mihaelom Špoljarić. U priredbi su sudjelovali i učenici Osnovne škole Skrad pod vodstvom učiteljice Katarine Bertović.

U punom Domu kulture odjekivali su zvuci domoljubnih pjesama, recitirala se domoljubna poezija, a plesnim koracima se željelo na što dostojanstveniji način proslaviti Dan državnosti Republike Hrvatske. U bogatom programu svoje mjesto su pronašli najmlađi polaznici Folklorne skupine Skračka deca koji su oduševili svojim nastupom, učenici Borna Oblak i Antea Abramović, koji su recitirali pjesme Pozdrav domovini, Nevenke Delač Grgurić i Tvoja zemlja, Drage Britvića te stariji polaznici Folklorne skupine Skračka deca, koji su izveli recital Domovino moja.

Uz Dan državnosti uklopio se i projekt učenika Osnovne škole u kojem su istraživali znamenite Skrajane i predstavili ih dvanaest. Cijela priredba bila je uveličana scenografijom parka u Skradu u kojemu se plesalo, recitiralo i pjevalo te se Dan državnosti obilježio kroz ljubav prema vlastitom kraju.

Sudionici ovogodišnje svečane priredbe bili su nagrađeni gromoglasnim pljeskom jer su najveselije i najglasnije obilježili jedan od najvažnijih datuma za našu državu.