Podsjećam da smo danas bili na konferenciji u Mrkoplju posvećenoj „Gorski kotar u fokusu“. Po posjećenosti i otvaranju mnogih pitanja vjerujem da će konferencija imati odraza na cjelokupne odrednice u planiranju razvoja Gorkog kotara. Osobno sam na konferenciji predložio da za budućnost Gorskog kotara izradi strategija „Gorski kotar prijatelj djece“ To je program, kojeg sam inicirao na nivou države, a i posebno u subregiji Gorski kotar“.

Na navedenoj konferenciji, kako sam istaknuo, otvorila su se mnoga pitanja. Među ostalim posebno su bile u fokusu šume. S jedne strane kako od eksploatacije šuma zajednica dobiva minimalna sredstva od 5- 10 %, s druge strane bilo je pitanja oko načina neadekvatne eksploatacije šuma i daljnjeg transferiranja. Taj problem me osobno jako zaokupljuje, još prije dvije godine kad sam bio odbornik Općinskog vijeća Skrad i postavljao i nikad odgovorena pitanja u svezi eksploatacija šuma i usput rečeno na izgled parka-ruglo u centru Skrada!

Vrativši se kući iz Mrkoplja 26. travnja pod večer pojavila se duga, koja je simbol radosti djece i u tom momentu svojim senzibilitetom moja supruga Karmen osjetila kompoziciju dviju proturječnih pojava: duga i devastirani Skradski vrh, kojeg smo svojevremeno u „Planu razvoja zdravstvenog turizma u Skradu“ označili kao područje koje treba zaštiti .

Dragi Skrajani . Okrenite se prema vrhu, jer gubitak šuma, gubitak je malo po malo svih nas !

Vaš Prof. dr. sc. Josip Grgurić,

Nositelj nagrade za životno djelo za prava djece.