U Domu kulture održana je redovna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Skrad. Uz prisutnan mali broj članova udruge održana je skupština koju je otvorio predsjednik Duško Zatezalo. Po izboru radnih tijela, predsjedništva, verifikacijske komisije, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, predsjednik Duško Zatezalo iznio je izvješće o radu udruge za proteklo jednogodišnje razdoblje.

„Udruga broji 22 člana, najvećim dijelom u ozbiljnim godinama. Zadaća nam je pomlađivanje udruge i to nam je najvažniji cilj u idućem razdoblju. Plan koji smo donijeli nije u potpunosti realiziran, manje zbog pasivnosti a više zbog starosti članova. No ukupno smo zadovoljni s realizacijom plana jer su obilježeni Dan antifašističke borbe, Dan domovinske zahvalnosti, Dan neovisnosti, Dan državnosti i dan Svih svetih…

Obnovili smo spomen područje u centru Bukovog vrha. Želja mi je da naša razmišljanja približimo i sudionicima Domovinskog rata jer i u našoj udruzi ima članova koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Usprkos velikom nastojanju tu smo na mrtvoj točci. Za sada nemamo s kime razgovarati. Kako je Fond solidarnosti bilo sve teže održavati stabilnim odlučeno je da se on ugasi uz podjelu sredstava iz Fonda članovima.

Za svoj rad udruga je u 2018. imala na računu oko 23 tisuće kuna a potrošeno je nešto više od polovice tako da će se višak od oko 11 tisuća prenijeti u 2019. godinu u kojoj bi prihodi bili blizu 15 tisuća kn. U 2019. godini udruga će sredstva rasporediti za provođenje programa, blizu 9 tisuća kn te za materijalne i režijske troškove oko 6 tisuća kn, što će činiti ukupno blizu 15 tisuća kn. Plan rada će se provoditi na razini mjesta, Gorskog kotara, županije, republike…od obilježavanja važnijih datuma iz NOB-a i Domovinskog rata, izleta, posjeta starijim i bolesnim članovima…“, zaključio je Zatezalo.

U raspravi je Miroslav Grgurić rekao kako je sretan da udruga djeluje i da vjeruju u antifašizam, da brinu o spomenicima…kako je obveza članova živjeti antifašizam. Josip Mulc je dodao kako bez partizana ne bi bilo ni današnje Hrvatske, kako su se oni jedini borili protiv fašizma i oslobodili okupirana područja naše države. Zatezalo je zaključio kako se članovi moraju okretati novim vrijednostima antifašizma i zato treba raditi u tom smjeru…

Predsjednik Općinskog vijeća općine Skrad Ivan Crnković rekao je kako podržava rad udruge, kako je svjestan teškoća oko pridobivanja članstva, kako treba raditi na očuvanju tradicije antifašizma te je podržao program rada udruge koji se bazira na obilježavanju datuma NOB-a i Domovinskog rata te mogućim obnovama spomenika NOB-a.