U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju “Križ” i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, izaslanicu predsjednika vlade Andreja Plenkovića, državnu tajnicu Majdu Burić, Roberta Maršanića, potpredsjednika Županijske skupštine PGŽ, gđu. Vitu Dujmović, direktoricu županijske komore Rijeka te načelnike i gradonačelnike goranskih općina i gradova, goste iz goranskih tvrtki, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i udruga. Predsjednik vijeća kratko se obratio prisutnima te istaknuo kako je ova godina počela teško, visokim snijegom i dugom zimom no uz pomoć Hrvatskih cesta i sufinanciranju zimske službe uspješno smo to riješili. „Ova je godina za nas dosta uspješna. Uspješno financiramo sve naše sustave, pomoć u kući, volontere, palijativnu skrb, razne udruge…TZ i PINS, uspjeli smo održati cjelodnevni dječji vrtić te mnoštvo drugoga. Radili smo na kapitalnim projektima, i vjerujem da ćemo uskoro pronaći dobar model financiranja obnove starog hotela te gradnju polivalentne sportske dvorane.“

Načelnik Općine Skrad Damir Grgurić pozdravio je prisutne i između ostalog rekao više o projektima, pametnoj klupi u Zelenom viru, električnim biciklima, električnim punionicama u Zelenom viru i Skradu, projektu ceste do Zelenog vira, cesti Hlevci Mrzla kosa, sanaciji krovišta Doma u Gornjoj dobri, dječjeg igrališta kod škole, projektu Žene za zajednicu, projektu Znanjem do posla koji su teški preko 2 milijuna kuna.

Čestitkama su se pridružili gosti i svima je razvoj Gorskog kotara potencijal koji treba iskoristiti. Izaslanica predsjednika vlade Majda Burić naglasila je kako je Vlada Andreja Plenkovića novim mjerama i zakonskim rješenjima krenula u preobrazbu Gorskog kotara financijskim rješenjima kojim bi se dugotrajni goranski problemi riješili i kako Goranima slijede bolji dani. Na kraju je čestitala svima nagrađenima.

Robert Maršanića, potpredsjednika Županijske skupštine PGŽ, čestitajući Skrajanima njihov dan, Dan općine, rekao je kako županija izdvaja dosta novca za pomoć općinama i gradovima Gorskog kotara, pa tako i u općinu Skrad. Mišel Šćuka, načelnik Općine Ravne Gore, je u ime goranskih gradova i Općina rekao kako Skrad ima velike potencijale i dosta projekata koji su u realizaciji ili čekaju realizaciju. Treba raditi na izradi projekata i tim načinom doći do europskog novca te se nada da će se to Skradu itekako isplatiti. Nagrade i priznanja Ove godine javna priznanja Povelju s novčanom nagradom od 1 tisuće kn dobili su PD Skradski vrh uz 85 godina rada i Kinološko društvo Skrad uz 15 godina rada i djelovanja, Pohvalnice Nada Podnar za 50 godina volontiranja u crkvenom zboru i vlč. Stjepan Porkulabić za 40 godina bogoslužja i razvoj kršćanske vjerske zajednice na području Općine Skrad te Zahvalnicu Vitomir Komen, direktor Elektroprimorja Rijeka za doprinos u obnovi elektroenergetske mreže i objekata te kapitalnih projekata nakon elementarnih nepogoda /uručit će se naknadno/…koje su uručili predsjednik Vijeća Ivan Crnković i načelnik Damir Grgurić.

Nagrade za okućnice Natali Ribić, zamjenica načelnika Općine Skrad podijelila je nagrade za najljepše okućnice u pet kategorija. 1. NAJLJEPŠA OKUĆNICA – Obitelj Štefančić, Planina Skradska, Skrad; 2. NAJLJEPŠI BALKON – Obitelj Štefančić, Divjake, Skrad; 3. NAJLJEPŠI PROZOR – obitelj Srkoč, Skrad, 4. NAJLJEPŠI PRILAZ KUĆI- Obitelj Grgurić, Veliko Selce, Skrad; 5. NAJLJEPŠE UREĐEN OKOLIŠ POSLOVNOG OBJEKTA – Planinarski dom Zeleni vir

Kulturno umjetnički program Članovi mješovitog pjevačkog zbora KUD Zeleni vir otpjevali su nekoliko domoljubnih i svjetovnih pjesama a potom je u predvorju dvorane Doma kulture otvorena izložba slika Željka Delača iz Rijeke. Željko Delač je rođen u seocetu Sleme kraj Skrada a Osnovnu školu je pohađao u Gornjoj Dobri i Skradu. Inženjer elektroničar po profesiji, odmor nalazi u svom hobiju, likovnom stvaranju. Slika desetak godina, ponajprije “za svoj gušt” , a aktivnije to čini učlanjenjem u Likovnu udrugu “Veli pinel” u Kostreni.

Na kraju je predsjednik vijeća Crnković svim žiteljima Općine Skrad čestitao Dan općine a uzvanike pozvao na otvorenje mlina na izvoru rijeke Dobre te domjenak na otvorenom. Mlin na izvoru rijeke Dobre Svečanost Dana Općine nastavljena je otvaranjem starog mlina na izvoru rijeke Dobre. Mlin je obnovljen uz pomoć županije te ga je pustila u rad puštanjem vode na kolo mlina zamjenica načelnika Natali Ribić. Svečanost proslave Dana općine Skrad po otvaranju mlina nastavljena je domjenkom uz žubor vode izvora rijeke Dobre.