U Osnovnoj školi u Skradu okupila se generacija učenika koji su u školskoj 1977./78. godini završili osmi razred. Okupilo se njih nešto više od dvadeset od ukupno trideset i troje koji su pohađali osmi razred.

Okupljanje ispred škole proteklo je u međusobnom pozdravljanju, prepoznavanju i ponekom komentaru kao „zar je već prošlo 40 godina“, „dobro izgledaš, isti ili ista si kao pred četrdeset godina…“ Svečanosti nažalost nisu prisustvovale njihove učiteljice i razrednice, Blanka Paulić i Antica Šporčić. Ravnatelj škole Vjekoslav Pintar pozdravio je sve pridošle na proslavu godišnjice, podsjetio se da je to bio njegov prvi osmi razred došavši u skradsku školu, prva generacija osmaša.

Organizatorice proslave godišnjice Jadranka Crnković i Vesna Hanžek (sada Ilijić) pover point prezentacijom podsjetile su svoje školske prijatelje što je bilo pred deset godina na proslavi 30 godina od završetka školovanja u skradskoj školi i unazad kako bi se prisjetili značajnijih dogodovština iz školskog života razreda koji je veći dio školovanja proveo u staroj a manji u novoj školskoj zgradi, između ostalog i vremena kada je gorjela stara škola, kada su nestali imenici s ocjenama pred kraj školske godine, kad su se organizirale bezuspješne akcije traženja imenika oko škole i njenoj okolici.

Uz želju da se dobro provedu završio je sat razrednika u školi, potom su svi otišli na mjesno groblje zapaliti svijeće na grob njihovog preminulog prijatelja Zdravka a druženje je nastavljeno uz večeru, ples i pjesmu do jutarnjih sati u restoranu Breza u Ravnoj Gori.