Udruga umirovljenika održala je skupštinu u Domu kulture pred 100-tinjak umirovljenika, goste načelnika Općine Skrad Damira Grgurića, ravnatelja škole Vjekoslava Pintara te Ljubica Vujnović, predstavnica županijske udruge umirovljenika.

Nakon himne i minute šutnje za preminule umirovljenike izvještaj o radu, financijsko izvješće i plan rada iznio je Zdravko Jurković, predsjednik Udruge dok je izvješće nadzornog odbora iznijela Branka Rupe. Udruga broji oko 237 članova od oko 300 i nešto umirovljenika na području Općine i bavi se svim pitanjima važnim za život umirovljenika, od poklon paketa bolesnim umirovljenicima, pomoći umirovljenicima, nabave zimnice.

„Naši članovi sudjeluju u radu raznih udruga, Pjevačkog zbora, Planinarskog društva, u sportskim i lovačkim udrugama, vatrogastvu… Prošle godine bili smo na druženju umirovljenika Gorskog kotara u Fužinama /boćanju muški i žene, gađanju zračnom puškom, šahu i kartanju te pikadu muški i žene/, na boćarskom turniru u Brod Moravicama s dvije ženske ekipe te na boćarskom turniru uz Dan općine u Skradu s muškom ekipom. Bili smo na druženju umirovljenika na Krku u organizaciji PGŽ i nastupili u boćanju muški i žene te pikadu žene. Sve je teže sakupiti dovoljan broj članova za izlete..Suradnja je vrlo dobra s Općinom i svim skradskim tvrtkama, a na kraju svima želim puno zdravlja, puno druženja i veselja,“ zaključio je Jurković.

Financijska sredstva Udruga ostvaruje iz Proračuna Općine (oko 8.000,00 kn godišnje i članarine od 25,00 kn po članu) što je dostatno za rad. U 2017. godini prihodi su bili oko 31 tisuću kn a rashodi 25,5 tisuća kn uz saldo od blizu 6 tisuća kn. Plan aktivnosti za 2018. godinu temelji se na poboljšanju statusa umirovljenika, brige za starije umirovljenike, podjele poklon paketa, nabave zimnice i prehrambenih proizvoda, uključivanje u susrete umirovljenika i sportske susrete, uključivanje novih umirovljenika u članstvo, organiziranje izleta.

U nastavku skupštine predsjednik Jurković iznio je prijedlog druženja u 2018. te bi prvo bilo 7.7. 2018. pod pokroviteljstvom PGŽ u šumi Golubinjak te 1.10. 2018. druženje uz međunarodni dan starijih osoba…dok druženje umirovljenika Gorskog kotara ove godine organizira udruga iz Ravne Gore.

Umirovljenicima se obratio načelnik Općine Damir Grgurić koji je rekao kako je briga Općine da najbrojnijoj populaciji u Općini omogući što lakši svakodnevni život koji se sastoji najviše od organizacije prijevoza zbog odlaska liječnicima i specijalistima…te im je obećao sufinanciranje jednog izleta dok je članica županijske udruge umirovljenika Ljubica Vujnović iz Delnica uz pozdrav županijske organizacije istakla vrijednost ovakvih događanja te susrete i druženje umirovljenika na goranskoj i županijskoj razini… Skupština je zaključena domjenkom uz ples i pjesmu.