Članovi podružnice Kluba 138. brigade HV «Goranski risovi» Skrad održali su svoju Izbornu skupštinu u skradskom Domu kulture uz prisustvo članova središnjice 138. Brigade, ratnog zapovjednika Miljenka Balena, Željka Sokola i Nenada Toplaka, načelnika Općine Skrad Damira Grgurića, predsjednika OV Ivana Crnkovića te gostiju.

Nakon izbora radnog predsjedništva skupštinu je vodio dosadašnji predsjednik Robert Jurković. Izvješće o radu Podružnice za razdoblje od 2016. do 2018. iznio je Robert Jurković tijekom kojeg je rekao:“ Sudjelovali smo na obilježavanju svih značajnijih datuma domovine Hrvatske, Kluba 138. brigade i Općine Skrad. Položili smo vijence na grob Josipa Blaževića Blaža te uz spomenike žrtava svih ratova. Sudjelovali smo na Susretu branitelja u Baškoj, Saboru branitelja PGŽ u Opatiji, u kuhanju kotlića u Zelenom viru, na tradicionalnom obilasku, uz Dan pobjede, ratišta u Lici, na vojno redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu, s učenicima 7. i 8. razreda obišli smo ličko ratište i zapalili svijeće na spomen obilježju Josipu Blaževiću Blažu… Posebno se zahvaljujemo načelniku Općine Skrad Damiru Grguriću te Općinskom vijeću na svesrdnoj pomoći i razumijevanju.“

Nakon rasprave više članova Podružnice, Miljenka Balena i Željka Sokola razvidno je da treba više cijeniti doprinos Gorana koji su dali na Ličkom ratištu jer branitelji odlaskom na Ličko ratište nisu znali kamo idu, osim da idu braniti svoju mladu državu, kako mladima treba više govoriti o domovinskom ratu, stvaranja domovine, o putevima koje su skradski i branitelji ostalih goranskih naselja prošli kroz gotovo pet godina boravka na prvim crtama bojišnice u Lici. Rat je ostavio posljedice u životima branitelja, u životima njihovih obitelji…

Miljenko Balen je istaknuo kako skradska podružnica radi jako dobro i jedna je od najaktivnijih u Gorskom kotaru te može biti uzor i poticaj braniteljima drugih općina i gradova Gorskog kotara. “Sve što radimo je nastavljati tradiciju naše bivše postrojbe i čuvati sjećanja na njen doprinos Domovinskom ratu. Do danas su objavljene dvije knjige, snimljen je film »Ugriz risa«, prikuplja se materijal za novi dokumentarni film, uređuje se soba 138. Brigade, sve u cilju istine o domovinskom ratu. Želimo dio svega toga prenijeti mladima te želimo poboljšati suradnju s našim goranskim školama“, zaključio je Balen.

Josip Jeličić Joja dodao je kako su Gorani skromni, samozatajni te premalo govore o svom ratnom putu ne samo u Lici već i u Oluji. Načelnik Grgurić dodao je kako je odaziv branitelja premalen, kako se drži premalo do domovinskog rata. „Mi se nemamo čega stidjeti, ponosno smo krenuli u obranu naše domovine a danas se ponekad osjećamo kao da smo nekome teret …zašto? Treba nas biti više čuti, više se trebamo angažirati, više raditi…“, zaključio je Grgurić.

Potom je izvršen izbor novog predsjedništva te je za predsjednika izabran Robert Štefančić te dva potpredsjednika, Robert Jurković i Josip Crnković. Novi predsjednik Štefančić se zahvalio na povjerenju koje mu je izborom iskazano te dodao kako se nada dobroj suradnji s skradskim braniteljima, s Klubom 138. brigade, kako će časno, pošteno i odgovorno voditi Podružnicu. Iz Plana rada podružnice za 2018. godinu važnije točke su sudjelovanje u obilježavanju značajnih datuma domovine Hrvatske, Kluba 138. brigade HV i Općine Skrad, nastavak aktivne suradnje oko sudjelovanja na sportskim susretima branitelja koje će ove godine biti u Delnicama, briga oko pružanja socijalne, pravne ili druge pomoći braniteljima te djeci branitelja, s Općinom Skrad nastaviti rad na postavljanju spomen obilježja svim braniteljima 138.brigade u Skradu.