Članovi skijaškog kluba Polet obilježili su mjesec siječanj koji je iza nas. U skijaškom klubu trenira osam cicibana, dva dječaka i jedna seniorka. Mladi skradski skijaši nastupili su na tri HP pokala i državnom prvenstvu klasičnom i slobodnom tehnikom trčanja. Uz to tri su cicibana nastupila i na međunarodnom Skiri trophy natjecanju u talijanskom Val di Fiemmeu kao i natjecanjima u Sloveniji, No Border Cupu i Geoplinu. Na Skiri trophyu Teo Jurković i Borna Naglić osvojili su 17. i 25. mjesto u utrci najmlađih, dok je Lino Žagar osvojio 35. mjesto u kategoriji dječaka. Mora se reći da je u te tri kategorije nastupilo preko 360 skijaša iz više zemalja. U Sloveniji su rezultati bili još bolji te su na Pokljuki Teo Jurković i Borna Naglić osvojili 3. i 4. mjesto na Geoplin utrci.

O rezultatima rada skijaša trkača predsjednik kluba Goran Naglić kaže:“Vrlo smo zadovoljni rezultatima u Italiji i Sloveniji. Trenutno u klubu radi oko 12 skijaša, uglavnom mlađih kategorija. Nastupa ih redovito polovica i željeli bi da se taj broj poveća a to ponajviše ovisi od roditelja djece. Odlascima na jače međunarodne utrke želimo pokazati djeci kako nema veće razlike između skijaša trkača drugih država, kako bi osjetili konkurenciju i uz to upoznali druge zemlje i krajeve. Voljeli bi da roditelji usmjeravaju djecu na bavljenje skijaškim trčanjem i da ih podržavaju u tome. Znam da za to treba dosta odricanja, ali to odricanje je za zdravlje djece, ali i za roditelje jer će dio vremena biti na otvorenom, kako se kaže, na zraku. Zadnjih godina imamo problem trenerskog kadra kojeg nismo imali, no prema provedenim razgovorima rješenje smo našli i nadam se da će s proljećem biti to riješeno. Želimo i da se kroz skijaški savez organiziraju seminari i osposobljavanja za trenere. Vremenski uvjeti zadnjih godina nisu dobri, sve manje je snijega u našim mjestima pa razmišljamo o stvaranju dva trening poligona, u Skradskoj dragi gdje je i grijani prostor za presvlačenje prije treninga i Sevskim njivicama podno Skradskog vrha, prvi na 850 metara a drugi na 1050 metara nadmorske visine. Ako se to realizira a Općina i načelnik Damir Grgurić nam daju podršku u tome tada bi sljedeće zime imali bolje uvjete za trening pa bi više vremena proveli na snijegu kod kuće i ne bi trebali odlaziti na snijeg u Vrbovsku poljanu koja je skoro sat vremena vožnje od Skrada…“

S takvim razmišljanjima slažu se roditelji djece skijaša pa tako Renato Jurković kaže:“Ja kao roditelj zagovaram zdrav život svoje djece i svoje obitelji. Važno mi je da se djeca bave sportom. I sin i kćer su uključeni u skijaško trčanje. To nam je nekako najbliže, skijaško trčanje ima kontinuitet kroz cijelu godinu. Sudjelujemo u pojedinim troškovima za opremu, no to nije važno jer djeca su zadovoljna, dan im je ispunjen aktivnošću koja djeluje na njihov razvoj, koja utječu na njihovo zdravlje. Odricanje koje se traži od mene i supruge u korist djece ne pada nam teško, naprotiv kroz treninge i natjecanja stvaraju se nova poznanstva i nova prijateljstva. To je svakako bolje nego biti u kući ili šetati trgovačkim centrima…“

A što kažu mladi skijaši Teo, Borna i Lino

Teo Jurković, drugi razred, Borna Naglić, treći razred i Lino Žagar, četvrti razred, zajedno treniraju više godine, odlaze na natjecanja i osvajaju medalje i diplome. Iz njihovih riječi razabire se kako oni vole snijeg, vole odlaziti na treninge, putovati na natjecanja, naročito van Hrvatske, vole kad ih je više na treningu, kažu kako su ih na skijaško trčanje „nagovorili“ njihovi roditelji koji su se ili se još bave skijaškim trčanjem…ne sviđa im se kada pada kiša na natjecanjima, dijelom ne vole skupni start…jednostavno vole se baviti sportom.

Evo tako zbore mladi skijaši, roditelji i funkcioneri u klubu koji ima dugu tradiciju skijaškog trčanja, koji je dao hrvatskom skijanju, skijanju bivše Jugoslavije, brojne odlične skijaše koji su pokazali da se upornošću i radom mogu postizati odlični rezultati. To svakako može i sadašnja generacija skijaša trkača.