Nakon ljetnih vrućina Skrajani su ušli u rujansko nestabilno vrijeme tijekom kojeg je kiša uzela stvari u svoje ruke. Preko 200 litara kiše po kvadratu palo je u proteklom razdoblju. Nakratko vrijeme je zaustavilo radove oko kuća i koristio se svaki dan bez kiše kako bi se nešto moglo napraviti.

Rujanskih radova nije bilo previše no dovršavali su se radovi koje je Općina Skrad predvidjela i započela još u ljetnim mjesecima. Tako se oko crkve, oko mrtvačnice završio potporni zid u kamenu te nakon mnogo godina u kulir ploče obučene su i stepenice ulaza prema zgradi Općine, odnosno Doma kulture čime je prilaz tim objektima poprimio ljepšu sliku i sigurnost, naročito u zimskim mjesecima.

Sveukupno gledano Skrad ipak poprima bolju sliku jer se u izgled centra Skrada ulažu određena sredstva. Ona nisu velika no svakim zidićem, svakim stepenicama, svakom skulpturom stvara se ljepši Skrad. O tome sam popričao s načelnikom Općine Skrad Damirom Grgurićem, koji je krenuo u svoj treći mandat na ćelu Općine.

Načelnik općine Skrad Damir Grgurić kaže:“Kada se gleda ova godina moram reći da Općina stabilno posluje, prihodi Proračuna su uravnoteženi, svoje obaveze prema korisnicima proračunskih sredstava redovno ispunjavamo. U proljetno ljetnom razdoblju ipak se dosta toga odradilo. Tu su pridonijeli i javni radovi na kojima je zaposleno desetak ljudi s našeg područja. Dovršena je planinarska kućica u Skradskom vrhu od dvadesetak kvadrata prostora što zatvorenog, što otvorenog ali natkrivenog, koja sada može služiti planinarima i onima koji dođu na vrh pogledati kapelicu Marijina uznesenja na nebo i uživati u pogledu sa samog vrha. Uređene su i mnoge šetnice okolo Skrada, prema vidikovcima, prema Zelenom viru. Od oka moram naglasiti da je i broj gostiju i posjetitelja ove godine u Skradu bio veći, mnogo se planinara i biciklista vidjelo na ulicama Skrada, na lokalnim cestama i šetnicama.“ Dolascima posjetitelja i gostiju u Skrad pridonijet će i budući planovi proširenja prilaznih cesta do Zelenog vira i drugih turističkih točaka, daljnja ulaganja u uređenje centra…

Načelnik općine Grgurić o daljnjim planovima dodaje:“Mnogo je komentara na račun Općine o radovima u Zelenom viru, kako ih nismo trebali dopustiti…Mnogi ne znaju da se većina radova odvija na prostoru grada Delnica i na to nismo imali nikakav utjecaj. Kako i vrijeme utječe na brzinu i kvalitetu radova nismo mogli investitora prisiliti da radove izvodi izvan ljetnih mjeseci jer specifičnost tih radova iziskuje suho vrijeme. Posjetioci izletišta su dolazili u Zeleni vir usprkos toga. Više je trpio zakupac planinarskog doma Zeleni vir kome se dijelom smanjio promet i koji je imao teškoće u dovoženju roba i namirnica do samog doma. Ova jesen će dovesti do završetka glavnih građevinskih radova na ravnom dijelu ceste između mosta kod Doma i silaska prema šetnici uz Iševnicu. Potom se nadam da će u proširenje ići i cesta koja vodi prema izlasku iz izletišta, kojim bi se cesta proširila do te mjere da bi se autobusom moglo do postojećeg parking prostora. Ti radovi ovise i od sredstava države i nadam se da će se to predizborno obećanje i ostvariti.

U postupku je i rješavanje zemljišta u centru Skrada koje bi se uskoro moglo naći u vlasništvu Općine. Tada bi se moglo potpuno urediti malo parkiralište i park iznad njega s izmještanjem cvjećarnice. Iznalaženjem dobrog partnera krenulo bi se i u projekt „Stari hotel“ koji bi trebao dobiti turistički sadržaj. Pri tom postoji i mogućnost izmještanja kuglane na neko drugo mjesto kako bi se taj prostor iskoristio u neku drugu namjenu… Ima još planova, jedan od njih je i gradnja sportske dvorane i sportskih terena kraj škole, no za to nam trebaju papiri i projekti kako bi se uopće krenulo prema realizaciji. Mnogi misle da treba samo početi kopati i gotovo, no do kopanja treba uložiti mnogo novca u papirologiju. Papirologiju je trebalo rješavati pojavom EU fondova, predpristupnih i pristupnih. Tu se kasni i bez obzira na to Općina treba iskoristiti svaku EU mjeru i probati uzeti što više novca. U tome je često sprečava indeks razvijenosti i pravila koja je država oko kandidature donijela. Naravno i država i županija tome mogu mnogo doprinijeti u potpori i izradi projekata.“

Skrad ulazi u šarene boje jeseni koje imaju svoje čari. Ugostitelji preuređuju svoje objekte i pripremaju se za hladnije dane koji slijede /kafić Milano/, a neki se nažalost i zatvaraju /Viktorija/.