Tko bi mogao biti na listama HDZ-a, SDP-a, HSS-a, PGS-a, MOST-a, ORAH-a za lokalne izbore u Općini Skrad.

Skrad se približava lokalnim izborima. U odnosu na druge lokalne samouprave Skrad mirno hoda prema predstojećim izborima. Nitko, ni žitelji ni stranke se previše ne eksponiraju prema okolini, prema medijima, niti se priča o njima, izgleda tako mirno kao da ih ni neće biti. Uglavnom se može izvući zaključak da se interes za političko djelovanje i rad kroz vijećnička mjesta u tom tijelu među žiteljima smanjio na minimum jer se Općinski proračun gubitkom brdsko planinskog novca sve više sveo na funkcioniranje Operative /djelatnika zaposlenih u JUO/ te održavanje sustava koji su pod ingerencijom Proračuna…

Iz javnih izjava i medija sigurno je da će se sadašnji HDZ-ov načelnik Damir Grgurić kandidirati za načelnika kao i SDP-ovi kandidati, za načelnika Željko Grgurić i donačelnicu Rozana Grbac.

Sigurno je i da će na izbore izaći dvije najjače lokalne stranke, HDZ i SDP. U kuloarima se nagađa kako bi HDZ na ove izbore mogao izaći samostalno dok bi SDP mogao izaći zajedno s umirovljenicima i nezavisnim članovima. Što će biti s PGS-om nakon prelaska gđe. Mire Đorđević u ORAH, zasad se ne zna ništa kao i HSS-om gosp. Milivoja Rupe.

No hoće li tako biti?

Ako se vratimo na prošle izbore vidi se, ako se gleda starosna dob kandidata, da je lista HDZ-a bila u prosjeku oko 44 godina starosti dok je SDP-ova lista imala prosjek od oko 58 godina starosti te PGS-ova 56 godina. U ovim izborima će se vidjeti hoće li neki kandidati s prošlih izbornih lista u političku mirovinu /dr. Josip Grgurić – 80 godina, Zdravko Jurković – 74 godine, Milivoj Rupe – 71 godina, Vlasta Bauer – 69 godina, Mira Đorđević – 67 godina, Pejo Kurtušić – 66 godina, …/.

Kako će političke stranke formirati svoje liste znat će se uskoro no trebale bi se očekivati pomlađene liste s mlađim ljudima koji imaju drugačije poglede na život jedne sredine. Hoće li biti predizbornih koalicija ili poslijeizbornih, najviše ovisi o najjačim strankama u Skradu, HDZ-u i SDP-u…koji se do službenog početka predizborne kampanje trebaju odlučiti, da li izaći na izbore samostalno ili s nekim.

Današnjim predstavljanjem kroz tisak /Novi list/ kandidata za goranske načelnike i donačelnike iz redova SDP-a praktično je i započela kampanja za Općinu Skrad jer dosada nije bilo istupa bilo koje stranke vezano uz lokalne izbore.

Kandidacijske liste i kandidature moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 4. svibnja 2017. do 24 sata.

U roku dva dana kandidacijske liste se moraju objaviti u javnim glasilima i Internet stranicama lokalnih zajednica. Izborna promidžba počinje nakon objave u medijima…