U skradskom Domu kulture Lokalna razvojna agencija PINS Skrad obilježila je 20 godina postojanja. Pritom je prvo održana konferencija za medije a potom svečanost uz prezentaciju filma o PINS-u, prezentaciji o radu PINS-a u proteklih 20 godina predsjednika Uprave PINS-a gosp. Danijela Bertovića te prezentaciji projekta „Pokrenimo Start-upove“ koju je izložila voditeljica programa, stručna pripravnica Nikolina Crnković Đorđević. Tijekom prezentacije predsjednik Uprave Danijel Bertović naglasio je kako je PINS imao svojih uspona i padova, uz isplaćivanje minimalca, kako su te teške godine iza njih te kako danas iz jedne uložene kune stvaraju 21 kn. „LRA PINS ima potencijal, odlična smo ekipa i nadamo se još boljim rezultatima u budućnosti…“, zaključio je Bertović.

PINS-ov put

Lokalna razvojna agencija PINS započela je radom 1996. godine kao Poduzetnički inkubator Skrad. Veliku zaslugu u pokretanju PINS-a imala je bivša načelnica Općine Skrad, Nada Podnar, koja je zahvaljujući razumijevanju potreba poduzetnika Gorskog kotara, spoznaji da je gospodarstvo aktivnost bez koje nema napretka i volji da se učini važan korak unaprijed, omogućila pokretanje ove potporne institucije. Prvotno sjedište inkubatora nalazilo se u zgradi Općine. Bio je to uredski prostor s potrebnom opremom i kadrom osposobljenim za pružanje pomoći poduzetnicima i onima koji su to željeli postati. Nakon više od 10 godina intenzivnog rada, PINS se 2008. godine preselio u nove prostore površine oko 120 m2, zgradu koju je PINS darovnicom dobio od obitelji Lončarić. Krajem 2010. godine dolazi do promjena u kadrovskoj strukturi PINS-a te dotadašnju direktoricu gđu. Stelu Mulc na toj funkciji zamjenjuje gosp. Danijel Bertović.

PINS danas

Tijekom 20 godina PINS se konstantnim i intenzivnim radom na poticanju malog i srednjeg poduzetništva razvija na svim razinama – raste na kadrovskoj (sa jednog na četiri zaposlena) i upravljačkoj razini (uvodi se ISO sustav kvalitete), povećava se broj poduzetnika koji koriste usluge PINS-a, proporcionalno tome raste i spektar usluga PINS-a. PINS postaje članom, a zatim i članom Upravnog odbora Euromontane (zajednice brdskoplaninskih regija Europe) te raste broj provedenih međunarodnih projekata. Time PINS postaje sve konkurentniji te je prepoznat od strane mnogih nacionalnih i međunarodnih partnera.

PINS sutra

U skoroj budućnosti PINS planira proširiti svoje poslovanje izgradnjom poduzetničkog inkubatora na 1100 m2 koji će pružati uredski, proizvodni i skladišni prostor za poduzetnike po povoljnijim cijenama od tržišnih. Izgradnja inkubatora PINS-u će osigurati mogućnost još kvalitetnijeg rada na poticanju pozitivne poduzetničke klime i jačanju kompetencija te će doprinijeti zadržavanju mladih visokoobrazovanih kadrova na ovom brdsko planinskom području. Poduzetnički inkubatori ponajprije generiraju nove tvrtke koje tek počinju poslovati ili su u fazi rasta, a PINS već radi na podizanju svijesti i aktivnostima vezanim uz budući inkubator što dokazuje i posljednji provedeni međunarodni projekt – „Shake up Start ups“ iz programa Erasmus + u kojem je sudjelovalo 20 mladih iz srednjih škola iz Gorskog kotara te 40 mladih iz Poljske i Latvije. Cilj projekta je poticanje poduzetništva među mladima te razvijanje njihovih ICT, jezičnih i interpersonalnih vještina. PINS je danas sinonim za poticanje poduzetništva u Gorskom kotaru, a u narednim godinama želi postati konkurentna razvojna institucija koja će svojim djelovanjem na području Gorskog kotara postati nezaobilazan čimbenik razvoja, na čemu svaki dan intenzivno radi četvero djelatnika.

PINS u brojevima:

-u PINS-u do danas je obrađeno 90 kreditnih zahtjeva

-ukupno uloženo od strane mikro poduzetnika preko 35 milijuna kn

-otvoreno 100-tinjak novih radnih mjesta

-provedeno 12 EU financiranih projekata u periodu od 2007-2016

-vrijednost EU projekata 4,5 mil kn

-educirano preko 1000 osoba

-usluge PINS-a koristilo preko 500 poduzetnika različitih djelatnosti

-organizirano 11 sajmova za mikro poduzetnike, te 2 međunarodna nastupa na sajmu

-organiziran 1 networking događaj za poduzetnike u Bruxellesu

Bili su ovo najbitniji dijelovi današnjih prezentacija o životu PINS-a u proteklih 20 godina ali i vrlo ambiciozni planovi razvoja koje je iznio gosp. Bertović.

Gosti o PINS-u

Svečanosti proslave prisustvovali su predstavnik PGŽ, Odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj gosp. Berislav Tulić, Riječke razvojne agencije PORIN gđa. Doris Sošić, predstavnica HBOR-a Rijeka gđa. Vesna Bartolović, predstavnik GDi Grupe gosp. Tomislav Sviličić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Skrad gosp. Ivan Crnković, gradonačelnik Delnica gosp. Ivica Knežević te brojni poslovni partneri i korisnici usluga LRA PINS-a zadnjih 20 godina.

O razvoju PINS-a govorile su gđa. Nada Podnar, bivša načelnica Općine Skrad, „krivac“ za osnivanje PINS-a, gđa. Doris Sošić i prva direktorica Stela Mulc.

Gđa. Podnar istakla je kako je Općina Skrad bila među prvima u Hrvatskoj koja je osnovala svoj poduzetnički inkubator, naglasivši kako se osnivanjem željelo pomoći poduzetnicima u realizaciji njihovih zamisli. Pritom je istakla podršku PGŽ, naročito gđe. Doris Sošić i PORIN-a, te se međusobnom suradnjom PINS postavilo na noge.

Gđa. Sošić naglasila je kako su prvi koraci stvaranja poduzetničkih inkubaotra bili izazov za nju jer se o njima malo znalo te da su se teškoće rješavale u hodu.

Gđa. Stela Mulc, direktorica PINS-a jedanaest godina naglasila je kako nije bilo lagano stvarati imidž PINS-a, kako je kroz vrijeme PINS postajao sve prepoznatljiviji poduzetnicima Gorskog kotara te kako je PINS direktni krivac za nastajanje malih poduzetnika u okruženju. Gđa. Mulc PINS je dovela do punoljetnosti te joj je u jednom trenutku zadrhtao glas a suza krenula niz lice.

Priznanja

Uz 20 godina PINS-a predsjednik uprave PINS-a Danijel Bertović priznanja je podijelio Primorsko goranskoj županiji, Općini Skrad, Mladenu Merkašu i posmrtno Joži Lončariću. Gosp. Berislav Tulić naglasio je kako je to impresivna obljetnica, naglasivši pritom teškoće koje su se pojavljivale u vrijeme početka rada PINS-a kada se o poduzetništvu tek počelo pričati. PGŽ je i bude pomagala i dalje PINS i Gorski kotar u skladu sa svojim mogućnostima uz želju da i dalje uspješno rade. Ivan Crnković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Skrad prenio je čestitke u ime Općinskog vijeća i svoje ime, uz obećanje kako će se pokušati naći za PINS malo više novca nego dosada. Predstavnik GDi grupe gosp. Sviličić je zahvalio na posthumnom priznanju Josipu Joži Lončariću u ime obitelji Lončarić uz želju da PINS i nadalje bude uspješan u svom radu.

Krajem svečanosti mješoviti pjevački zbor KUD-a Zeleni vir izveo je nekoliko pjesama o Skradu, gosti su mogli razgledati prigodnu izložbu o postignutim rezultatima rada PINS-a a potom su nastavljeni razgovori uz domjenak.