Mjesec studeni započeo je obilježavanjem blagdana Svih svetih, danom kad se sjećamo naših pokojnika. Razmišljamo što smo od njih baštinili, čime su nas zadužili ili ne. Naše su živote nečim obilježili, usmjerili, možemo ih smatrati svojim uzorima i zato im iskazujemo štovanje.

Prema kršćanskoj tradiciji 1. i 2. studenog, na Dan Svih Svetih i Dušni dan, vjernici se posebno sjećaju i u mislima povezuju sa svojim pokojnicima. Građani obilaze grobove i polaganjem cvijeća i upaljenim svijećama, u tišini još jednom se podsjećaju na svoje najmilije. Dan Svih Svetih obilježen je misnim slavljem vlč. Stjepana Porkulabića u crkvama Župe Skrad, u Divjakama, Kupjaku i Skradu, u kojima su vjernici odali počast svojim pokojnima, svojim najmilijima. U Skradu je krajem mise župni zbor ispred crkve pred okupljenim vjernicima izveo nekoliko pjesama i dao svoj doprinos danu sjećanja na najmilije.

Nakon mise mnogi su krenuli do grobova svojih najmilijih zapaliti svijeće i pomoliti se. Neka počivaju u miru! Naši pokojnici nisu odsutni, nego samo nama nevidljivi. Svojim očima punim sjaja oni nas gledaju s visina i prate kako živimo svoje živote.