Ove godine učenici skradske i goranskih škola pisali su literarne uratke na kajkavskom narječju koji su slali u Zlatar na svehrvatski natječaj dječjeg kajkavskog stvaralaštva “Zbor malih pjesnika”. Ove godine na završnoj manifestaciji između tristotinjak pjesama ocjenjivački sud u sastavu prof. Joža Skok, dr.sc. Ivo Kalinski i prof. Željka Horvat Vukelja odabrao je 50-ak pjesama koje su se izvodile na završnoj priredbi prošlog vikenda.

Među odabranima je bila pjesma skradskog učenika Davida Jurkovića “Hiša” te je voditeljica Nelica Udvardi krenula zajedno sa svojim učenikom na završnu priredbu u OŠ Ante Kovačića u Zlatar. Na priredbi su još svoje stihove recitirali goranski učenici, „Vezem“ Paula Jurković iz Brod Moravica (mentorica Jasna Šepac) te „Dejonce pod snejgn“ Mihael Šepelj iz Delnica (mentorica Dragica Majnarić).

Istog dana u predvorju OŠ Zlatar bila je otvorena dječja izložba likovnih radova „Čovjek čovjeku“ među kojima su bili i radovi učenika goranskih osnovnih škola iz Skrada, Marija Burića (mentorica Mladenka Staničić), Brod Moravica, Dejana Hudorovića i Matije Legovića (mentorica Dijana Arbanas), Ravne Gore, Dajane Klarić, Nike Jurčević i Lucije Vitasović (mentorica Snježana Sveticki), Delnica, Leone Pelko (mentorica Ksenija Marincel).

U pogovoru knjižice „47. Zbor malih pjesnika“ urednica Blanka Sviben istakla je riječi pjesme Davida Jurkovića, sada učenika četvrtog razreda, „Hiša stara, drvena, trhlena. Okuli nje šaš i trnje. Negdar je bela lepa i nova, Sa ona smeron joka…,“ koje su je odvele u nedaleku prošlost kada se živjelo skromno, bez obilja, ali su kuće bile pune…

Ovime su Gorani još jednom bili dijelom vrlo uspješne priredbe u Zlataru koja traje već 47 godinu.

DAVID JURKOVIĆ – HIŠA gledaj video