Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Operacijom je vraćen u Hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Tijekom sunčanog i toplog jutra 5. kolovoza delegacije Općine Skrad u sastavu Milivoj Rupe, Melita Rački Burić, Natali Ribić te Josip Crnković i Davor Ribić ispred udruge branitelja 138. Brigade položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju „Križ“ te na grobu poginulog hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža, uz odavanje počasti svima koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Potom je delegacija posjetila Blaževu sestru Ingu i obitelj Đaković, te joj je tom prigodom uručen prigodan poklon. Tom prilikom prisjetilo se pokojnog Blaža, kako su od milja zvali Josipa, jedinog branitelja iz Općine Skrad koji je, nažalost, svoj mladi život poklonio slobodi države Hrvatske na Ličkoj bojišnici.