Osnovna škola Skrad proslavila je svoj dan, Dan škole, ovoga puta 140-tu godišnjicu. Djeca vrtića i učenici škole su se predstavili programom svojim roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i gostima u ispunjenom skradskom Domu kulture. Prije priredbe posjetitelji su imali mogućnost pogledati radove učenika koje su izradili kroz projekte uz obljetnicu školstva. Po otpjevanoj himni „Lijepa naša domovino“ brojnim gostima u prepunom Domu kulture obratili su se načelnik Općine Damir Grgurić i zamjenik župana PGŽ Marko Boras-Mandić.

Načelnik Grgurić uz pozdrav svima naglasio je kako Općina uvijek prati život škole i vrtića te za mladost Skrada izdvaja oko pola milijuna kn.

Zamjenik župana PGŽ Marko Boras-Mandić dodao je kako županija brine o školama kojima je osnivač te svake godine izdvaja sredstva, za programe iznad zakonskog standarda u županijskim ustanovama školstva te planira, financira, provodi, prati izvođenje kapitalnih projekata i nabave opreme za županijske ustanove školstva, od nabave školskih kombi vozila do informatičke i druge opreme…

Nakon izmijenjenih prigodnih poklona učenici i djeca škole i vrtića izvela su program kojim su sve prisutne u dvorani proveli kroz povijest školstva pjesmom, plesom, igrokazima, recitacijama, recitalima, folklorom, sviranjem na sintesajzeru i gitari,… Šarolik, raspjevan, rasplesan, odlično odglumljen početak školovanja djece skradske općine, u kojem su nastupili skoro svi učenici škole, oduševio je publiku koja je znala pljeskom nagraditi izvođače.

Ravnatelj Vjekoslav Pintar i predsjednica Školskog odbora Suzana Suvić su završetkom programa podijelili zahvalnice svima koji su na bilo koji način pratili život škole proteklih godina, MZOS-u i PGŽ-u, Općinama Skrad i Ravna Gora, lokalnim tvrtkama, udrugama u kojima rade djeca i učenici, zaslužnim pojedincima, sponzorima i donatorima…te sadašnjim učiteljima koji već više godina rade na odgoju i obrazovanju najmlađih u skradskoj školi.

Na kraju programa ravnatelj škole Vjekoslav Pintar je između ostalog rekao:“Danas se slavi 140 godina organiziranog školstva na području Općine Skrad. Djeca su pokazala svoju kreativnost uz pomoć svojih učiteljica koje su ih pripremale. Mislim da je program bio savršen. Slažete se…

Zahvaljujem svima vama koji ste došli, gostima, ravnateljima susjednih škola, predstavnicima tvrtki i udruga, članovima Školskog odbora i Vijeća roditelja, učiteljima i drugim djelatnicima u mirovini, roditeljima, djedovima i bakama, prijateljima. Svi ste vi uveličali ovu godišnjicu. Svi smo jedna velika porodica, velika obitelj, koja sustavno radi na odgoju i obrazovanju naše mlade populacije, djece i mladeži koje nema vremensko ograničenje, odnosno traje čitav život.

Ovih 140 godina života škole naši su učitelji dali mnogim generacijama prva znanja koja su ih usmjerila u društvo znanja i rada, a mnogi su postali priznati stručnjaci u svojim zanimanjima. Evo, bliži se kraju još jedna školska godina, druga je to godina e-Dnevnika i imenika, učenici zbrajaju ocjene, dijele i izračunavaju prosjeke a osmaši donose životne odluke kamo dalje.

Kako učenika ima sve manje, ove godine 59 učenika, mnogi su od njih opterećeni brojnim školskim slobodnim aktivnostima, odbojkom, streljaštvom, stolnim tenisom, šahom, tehničkom grupom, učeničkom zadrugom, literarno-novinarskom grupom, pjevačkim zborom, gitarom i sintesajzerom, povjesničarima, ekolozima, Crvenim križem, likovnom grupom, plesnom zumba skupinom, dodatnom nastavom matematike, biologije, fizike, povijesti… Mnogi učenici rade i u društvima i klubovima, Dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Skradu i Kupjaku, Planinarskom društvu Skradski vrh, Folklornoj skupini „Skračka deca“, Nogometnom i skijaškom klubu Polet, Kuglačkom klubu… Vjerujem da pratite rezultate koje postižu djeca uključena u rad svih ovih nabrojenih aktivnosti i zaključiti možemo da imamo nadarenu djecu koja svaka na svom području postižu zapažene rezultate.

No da bi uspijevali u sveškolskom životu, sve to ne bi bilo moguće bez vrijednih učitelja i vanjskih suradnika koji ulažu sebe i svoje znanje u rad s djecom te vas roditelja koji ih u njihovim obvezama pratite.

Još vam jednom najiskrenije zahvaljujem na odazivu, želim vam prvenstveno mnogo zdravlja i sreće u životu. Ne zamjerite na podužem govoru jer nije svake godine okrugla godišnjica. Živjeli!“

OSTALE SLIKE POGLEDAJ NA LINKU