Pred deset godina Skijaški klub „Polet“ ponovno je započeo s djelovanjem i njegovi natjecatelji nastupaju na natjecanjima s više i manje uspjeha. Osam godina skijaši su pod vođenjem trenera Duška Zatezala napredovali i rasli svojim rezultatima. Svake sezone nastupalo je oko petnaestak natjecatelja. U tom vremenu nastojalo se skijašima stvoriti dobre uvjete za trening tako da su treninzi održavani redovito na pripremljenim stazama u mjestu ali i susjednim naseljima kako bi se oni što više održavali na snijegu.

Pred dvije-tri godine počinju djeca starijih razreda Osnovne škole i srednjoškolci odustajati od skijaškog trčanja i treninga tako da klub dolazi u krizu podmlatka te je u prošloj 2014.-2015. skijaškoj sezoni nastupao s malim brojem skijaša.

U aktivnosti oko animiranja bavljenja skijaškim trčanjem uključuju se bivši skijaši i roditelji zainteresirane vrtićke djece tako da se stvorila jedna kritična masa koja potiče skijaško trčanje među mladima. Okuplja se petnaestak djece koja započinju trenirati prvo s bivšim skijašem-biatloncem Lukom Rački, a od ove skijaške 2015.-2016. godine skijašicom Svetlanom Žagar. Usprkos loših snježnih uvjeta djeca su redovito učila prve skijaške korake tako da je od 15-ak registriranih skijaša ove godine nastupalo 9 skijaša na natjecanjima.

Skijaško trčanje spada u lako učivi zimski sport no i vrlo zahtjevan jer se trenira i nastupa i na minus 10, i po kiši i snijegu, ne samo kada sije sunce. Mladim skijašima su od najveće pomoći osim trenera koji ih uči i odgaja roditelji. Oni su ti koji ih svakog dana dovode, motiviraju i podržavaju u sportskom treningu, napredovanju, da ustraju u skijaškom trčanju. U vrijeme danas modernih tehnologija teško se i djeci i roditeljima za lošeg vremena otrgnuti od topline doma, TV-a, računala, tableta, telefona. Tko od roditelja pokaže upornost i prati svoje dijete tijekom osnovnoškolskog školovanja u bavljenju sportom tada i djeca ostaju duže u sportu.

Važan je čimbenik i više djece u klubu po uzrastu jer je i djeci tada lakše i ljepše trenirati. Teško je biti sam u kategoriji i sam trenirati što je jedan od uzroka da su pojedina djeca odustala od skijanja…

Skijaši iz obitelji Božić, Burić, Cindrić, Damić, Injić, Ljubičić, Rački, Rupe prepustili su mjesto mlađima iz obitelji Žagar, Oblak, Naglić, Gotzmann, Jurković, Marković, Grgurić… Roditelji mlade skijaše redovito prate i na treninzima i na skijaškim natjecanjima. Njihova su djeca svakog vikenda siječnja, veljače i ožujka nastupali na brojnim skijaškim natjecanjima. Većina djece je imala prva natjecanja, osvojene su prve diplome i medalje.

Što i kako dalje? Prema saznanjima iz razgovora s roditeljima sadašnjih skijaša oni žele pomak u radu Uprave kluba, žele i nove ljude iz reda roditelja sadašnjih skijaša u upravi. Proljeće bi stoga moglo donijeti još „vjetra u jedra“ skijaškom klubu, još djece vrtićkog uzrasta u skijaško trčanje, sve na dobrobit skradskog skijaškog trčanja koje ima dugu tradiciju, još od dalekih 30-ih godina prošlog stoljeća.

Tome mogu mnogo pridonijeti i mlade skradske obitelji s djecom, svi većinom i bivši skijaši i skijašice, upisom svoje djece u skijaški klub i zajedničkom radu u korist zdravlja djece i njihovom sportskom razvoju.

Kako i u realnom životu ima uspona i padova, to se dogodilo i skijaškom klubu. Novca nije nikada bilo previše no ako ima volje i razumijevanja svih strana, sve se može. Za mlade ima uvijek razumijevanja, i u Općini i zajednici. Treba skupiti svu snagu, hrabrost i mudrost te dogovoriti nove poteze u razvoju skijaškog trčanja u Skradu, jer za skijaško trčanje pušu „dobri vjetrovi“ i to treba maksimalno iskoristiti.