Redovna skupština planinara „Skradskog vrha“, vođena od predsjednika Vlastimira Arbanasa, održana je u Domu kulture uz 40-ak članova, te gostiju iz PD Vršak Brod Moravice i Špićunak Lokve te načelnika Općine Skrad Damira Grgurića.

U izvješću za 2015. godinu predsjednik Vlastimir Arbanas je istaknuo:“ Društvo se bavi radnim akcijama uređenja šetnica, staza i okoliša u svrhu ljepšeg izgleda naše Općine. Primarna djelatnost je širenje planinarstva pohodima diljem lijepe naše te upoznavanje novih prirodnih ljepota u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Ove su godine organizirane radne akcije čišćenja staza oko Skrada za potrebe Dana planinara.

Mali je broj članova koji je u mogućnosti odvojiti vrijeme za pohode. Tako već nekoliko godina organiziramo pohode u suradnji s ostalim planinarskim društvima iz Gorskog kotara. Najčešće je to PD Špićunak iz Lokava, planinari iz PD Vršak Brod Moravica, a ponekad i planinari iz delničkog planinarskog društva. Tako smo ove godine pohodili na Vincekovo u Sv.Martin na Muri, Voglu, Paklenici, na slapovima Une, Vlašiću(BIH), Kuželjskoj stijeni, Kamenjaku, Planinarskom križnom putu i Dolinom Kupe u Brod Moravicama, Petehovcu i obilježavanju njihove godišnjice, Noći spilja i POJu u Lokvama, Risnjaku, Triglavu, Dabarskim kukovima. Neki pohodi ostvareni su osobnim vozilima, a neki autobusom ili kombijem.

Ove smo godine organizirali 2.dane goranskih planinara Gorskog kotara na kojem se okupilo oko stotinjak planinara iz Gorskog kotara i šire. U mjesecu kolovozu organizirali smo i pohod Skradskim stazama do sv.Bernarda na kraju kojega je bilo ugodno druženje u Jaslama.

Tijekom godine u posjet našem društvu bili su planinari iz Osijeka, Pakraca te su ih naši članovi i vodiči vodili okolicom Skrada. Članovi su redovito sudjelovali na sportskim događanjima u mjestu- kuglaški turniri. Ove godine nekoliko planinara sa završenom planinarskom školom završilo je i tečaj za vodiče A standarda. Tečaj i ispit trajali su dva vikenda. Pet članova našeg društva uspješno je završilo tečaj.

U organiziranju našeg Dana planinara podršku i pomoć pružilo nam je PINS iz Skrada ulaznicama za Zeleni vir, te kao i uvijek GSS iz Delnica. Općina Skrad i načelnik Damir Grgurić nam uvijek rado izlaze u susret prilikom organizacije raznih akcija te im ovom prilikom zahvaljujemo i nadamo se i daljoj uspješnoj suradnji. Naš župnik nam uvijek rado održi misu za planinare povodom obilježavanja sv.Bernarda te mu ovom prilikom na tome zahvaljujemo. Zahvaljujemo i DVD Skrad za ustupanje prostorije prilikom naših druženja. Također smo zahvalni Šumariji Skrad na pruženoj pomoći u obnovi klupa na šetnicama.“

Većinu sredstava za rad planinari dobiju od Općine (7 tisuća kn) dok ostalo dolazi od članarine i radnih akcija. Financijski planinari posluju pozitivno, na računu je u 2015. godini bilo blizu 26 tisuća kn s rashodima od oko 11,4 tisuće kn i saldom na računu od oko 15,5 tisuća kn.

Članovi skupštine su prihvatili izvješća a potom je predstavljen Plan rada za 2016. godinu. U njemu su, tradicionalni pohod za Uskrsni ponedjeljak – Hahlić, Dani hrvatskih planinara – Omanovac Pakrac, uzvratni pohod PD „Zavižan“ Senj, 3. Dani goranskih planinara u Brod Moravicama, POJ Lokve, tradicionalni pohod u Sloveniju, Skradskim stazama do sv.Bernarda – Zeleni vir, sudjelovanje u izletima u organizaciji drugih planinarskih društava, skupina i pojedinaca te izgradnja nadstrešnice na Skradskom vrhu.

Na kraju Skupštine načelnik Općine Skrad Damir Grgurić obratio se planinarima rekavši: “Općina će vas dotirati kao i dosad i uvijek priskočiti u pomoć. Bilo je govora o gradnji planinarskog skloništa, nadstrešnice na Skradskom vrhu. Općina je riješila gdje će se ona graditi a na vama je da pomognete pri određenim građevinskim poslovima te bi bilo dobro da to riješimo do Velike gospe …. Želim vam svako dobro.“