Turistička zajednica Općine Skrad i skradski Dom kulture bio je proteklog vikenda, drugog petka studenog domaćin, pete po redu, manifestacije “Goranska riječ u pjesmi i plesu” koja je okupila „čuvare tradicije“ sedam gradova i Općina Gorskog kotara, okupila je udruge i kulturno umjetnička društva koja rade na području kulturnog stvaralaštva i očuvanja goranskih običaja. U programu na sceni bila je zastupljena domaća riječ kroz nastup vokalnih skupina, pojedinaca, zborova, folklornih sekcija i glazbenih sastava uz pratnju heligonki, harmonika i tamburica.

Publici u punom Domu kulture predstavili su se Skrajani zborom KUD-a „Zeleni vir“, folklorna skupina „Majžice“ spletom valcera i polki, folkolorna sekcija “Skračka deca” plesnim nastupom, Vrbovsko Rajkom Kovačićem svirkom na heligonki, Delnice pjevačkim zborom KUD-a Delnice popularnim skladbama, Ravna Gora pjevačkim zborom KUD-a „Gimpl“, Lokve recitalom o spilji Lokavrki na dijalektu učenica Osnovne škole, Fužine pjevanjem KUD-a Vrelo, Severin na Kupi KUD-om Frankopan pjesmom, plesom i humorističkim skečom, Marin Bilić svirkom na harminici.

Predstavili su se i književnici Đoni Božić, Silvija Benković Peratova i Danijel Načinović stihovima i pjesmom u sklopu 3. književnih susreta Gorskog kotara.

Skoro dvo i pol satni program vodio je goranski pisac i pjesnik, Delničanin Davor Grgurić. Uz vođenje programa Grgurić je izveo i svoj glazbeni uradak na goranskoj ćakavici Pusto more.

Publika je pljeskom nagrađivala sve izvođače, a sada već tradicionalnu manifestaciju u studenom, otvorila je direktorica TZ Ivana Briški Đorđević unaprijed zahvalivši izvođačima koji su došli u Skrad, rekavši kako Gorani imaju krasnu nematerijalnu baštinu i ujedno sve pozvala na iduću šestu manifestaciju 2016. godine.