U Skradu je u Osnovnoj školi održana prva u nizu radionica „Priprema jela od jabuka, proizvodnja jabučnog octa i soka“. Radionice se provode u sklopu prekograničnog projekta Slovenija-Hrvatska, „L.O.L: Život bez granica – Življenje brez meja“, a projekt vodi Lokalna razvojna agencija PINS.

Cilj radionica je obnoviti znanje i upoznati mlade sa receptima koje su koristili naši stari kako bi što bolje iskoristili jabuke i upotpunili svoju prehranu.

Radionica se održala pod vodstvom stručnog tima: majstora kuhara Daria Zetovića i Jelene Glad iz Učeničke zadruge Bobovac iz Brod Kupe. Uvodni dio i predavanje je održano u holu škole dok se praktični dio: pripreme štrudla od jabuka i aromatizacija octa održala u učionici domaćinstva. Na radionici su sudjelovali i odrasli i djeca, njih oko tridesetak koji su pozorno slušali i pratili i teoretski i praktični dio.

Prisutne je sa projektom upoznala koordinatorica projekta, Stela Mulc, a Dario Zetović predstavio im je plan radionice. Predavanje o proizvodnji soka i jabučnog octa, postupku čišćenja i čuvanja održala je Jelena Glad. Dosta prisutnih je bilo zainteresirano za tu temu što su i pokazali postavljajući brojna pitanja. Mlađe slušatelje je ipak više zanimao praktični dio radionice koji je obuhvaćao pripremu i izradu štrudla od jabuka te aromatizaciju jabučnog octa.

Za potrebe provedbe ovog dijela, radionica se preselila u prostor domaćinstva, gdje je pod stručnim vodstvom majstora kuhara, Daria Zetovića započela priprema jabuka i tijesta za štrudl. Jabuke za štrudl pripremali su prisutni učenici uz pomoć učiteljice Nelice Udvardi, dok su odrasli pratili pripremu tijesta i predavanje koje je istovremeno radio kuhar Zetović. On je prisutne upoznao sa načinima pripreme i recepturama za pripremu štrudla od jabuka i odgovarao na pitanja vezana i za pripremu drugih jela od jabuka.

Nakon stavljanja štrudla na pečenje, prisutni učenici započeli su sa pripremom namirnica za aromatizaciju octa koje je popraćeno sa predavanjem. Pripremljeni ocat sa mrkvom i nevenom odložili su na aromatiziranje kako bi s njim obogatili svoje školske marende.

Voditelj radionice,Dario Zetović, razveselio je sve prisutne učenike sa poklonom: puzzlama s likom jabuke i dvojezičnim natpisom „Život bez granica“ koje su oduševljeni đaci veselo slagali dok su čekali da se štrudla ispeče. Zadovoljni sa poklonom, finom štrudlom i novostečenim znanjem, polaznici su se razišli uz želju da se takve radionice ponove.