U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i načelnik Damir Grgurić položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju “Križ” i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, saborske zastupnike Tomislava Klarića iz Bakra i Željka Mirkovića iz Vrbovskog, župana PGŽ Zlatka Komadinu, te načelnike i gradonačelnike goranskih općina i gradova, ostale goste iz goranskih tvrtki, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i udruga.

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje načelnik Općine Skrad Damir Grgurić pozdravio je prisutne i rekao:“ Općina Skrad svoj mali Proračun troši za financiranje udruga, nabavu školskih udžbenika, sufinanciranje školske kuhinje, stipendije studenata i srednjoškolaca, đački prijevoz , pri kraju su radovi na sustavu fekalne odvodnje, uređuje se dodatni prostor vrtića u prizemlju stare škole. Postoje izrađeni projekti u kojima nam pomaže Županija, koje mislimo u jesen aplicirati prema EU fondovima i našim ministarstvima i županiji. Nastojimo zadržati postojeće standarde no udruge su u postojećoj situaciji najviše pretrpjele smanjivanjem proračunskih sredstava. Svim žiteljima Općine Skrad čestitam Dan općine.“

Čestitkama su se pridružili gosti i svima je zakon o Gorskom kotaru bio na „jeziku“ no nitko nije rekao, kakav će on biti i hoće li se uslišiti željama Gorana.

Toni Štimac je u ime goranskih gradova i Općina rekao kako Skrad ima velike potencijale, kako će neiskorišteni objekti ubrzo doći u ruke Skrajana mjerama koje priprema vlada i kako će njihova revitalizacija ubrzati razvoj Skrada.

Saborski zastupnik Tomislav Klarić napomenuo je prvo kako Gorskom kotaru treba pravednija raspodjela bogatstava od države koje on ima, od voda, jezera, planina i šuma…kako Općina Skrad s tako malim Proračunom odlično funkcionira usporedivši ga s dvadesetak puta većim Proračunom grada Bakra, kako sve službe funkcioniraju a tome zasluge pripadaju načelniku Grguriću i općinskom vijeću koji racionalno i dobro vode Općinu, koji se bore da svi građani i udruge bolje žive. Život u Gorskom kotaru promijenio se nabolje, treba rješavati probleme depopulacije, zapošljavanja a autocesta je ta koja spaja Gorane s Primorjem i unutrašnjosti.

Saborski zastupnik Željko Mirković između ostalog rekao kako je suradnja sa svim goranskim općinama dobra, čestitao je dobitnicima nagrada a što se tiče Gorana i nekog zakona o Gorskom kotaru rekao kako je Vlada senzibilizirala to pitanje u zadnjih pola godine te kako „Markov trg“ razumije život ljudi u Gorskom kotaru i sve govori kako će Gorani kroz jesenska zasjedanja Sabora biti na dnevnom redu…

Župan PG Zlatko Komadina rekao je kako Skrad dijeli sudbinu Gorskog kotara. „Skrad ima svoju posebnost, odličnu klimu za zdravstveni oporavak i razvoj sportsko rekreativnih sadržaja. Bilo je dobrih planova koji nažalost nisu riješeni a vaše planove svakako ćemo pomoći, od pomoći u otkupu starog hotela… Zakonske regulative ne idu na ruku Goranima, i nadam se da će se one popraviti, jer na prostoru Gorskog kotara živi sve manji i broj stanovnika. Živite u ruralnom području i dokazat ćemo našim zakonodavcima da to promijeni. Važno je da dobijete to što ste izgubili. Svjedoci smo utjecaja prirode na okoliš, zadnjeg zimskog ledoloma, uvjeta života u Gorskom kotaru koji govore dovoljno tome u prilog,“ zaključio je Komadina čestitajući Skrajanima njihov dan, Dan općine.

Nagrade i priznanja

Javna priznanja i nagrada Općine Skrad za 2015.godinu te pohvalnice dobili su Stjepan Porkulabić, Branko Tušek, Vladimir Mance, Matija Šporčić, KK Polet a zahvalnice Hrvatske vode VGO Rijeka i HEP proizvodnja, pogon HE Vinodol i Tribalj koje su uručili predsjednik Vijeća Ivan Crnković i načelnik Damir Grgurić.

Nagrade za okućnice

Direktorica TZ Ivana Briški Đorđević uz pomoć vijećnika Tončeka Kezelea podijelila nagrade za najljepše okućnice u pet kategorija… NAJLJEPŠA OKUĆNICA – Obitelj Grgurić –Grič 16., Skrad, NAJLJEPŠI BALKON – Obitelj Mulc, –J.B.Blaža 22., Skrad, NAJLJEPŠI PROZOR – Obitelj Podnar –Gornja Dobra 8., Skrad, NAJLJEPŠI PRILAZ KUĆI – Obitelj Rački, Veliko Selce 12,, Skrad, NAJLJEPŠA VERANDA – Obitelj Obrovac, Selska 51., Skrad

Kulturno umjetnički program

Prije nastupa KUD-a Zeleni vir predsjednik vijeća Ivan Crnković je čestitao Dan općine Skrad svim žiteljima Općine a potom su članovi mješovitog pjevačkog zbora “Zeleni vir” otpjevali nekoliko svjetovnih pjesama. Svečanost Dana Općine nastavljena je domjenkom za uzvanike u Lovačkoj sobi Doma kulture.