Štrudla od malina, dužine oko 60 metara, koju su ispekle kuharice bistroa Tron, je krajem sedme manifestacije pod imenom “Festival malina”, uz simboličnu cijenu od sedam kuna, bila je vrhunac ovogodišnje manifestacije zajedno s odličnim folklornim nastupima KUD-ova. Ovogodišnja vrućina od oko 30 u hladu i 37 na suncu nije nikome bila po volji, svi su tražili hladovinu i bilo kakav povjetarac.

Oko dvanaest sati, točno u podne, započeo je Festival malina te su sve prisutne, u ime organizatora pozdravile direktorica TZ Općine Skrad Ivana Briški Đorđević i predsjednica udruge Borovica Nataša Kozlica.

Ponuda proizvoda od bobičastog voća (OPG Kenda, OPG Buljubašić, OPG Kurbegović, obrt Borovnica), drugih proizvoda od meda, drva, nakita i ručnih radova, slika, zaštitnih eko sredstava, eko proizvoda… (kućna radinost Ljiljana Selaković, domaća radinost Stella-Boky , udruga Zlatovezilje, OPG Sedlar, med Mance, Zdenka Poljac, Jadranka Cvitković,udruga Skradska žena, Učenička zadruga Pošterkanac, Emteh-Tera Grenn Hobby, udruga Ekodida, udruga žena Veličanke, domaća radinost Batrina …) uz zabavno glazbeni program glazbenog sastava „Premija“ obilježila je ovogodišnju manifestaciju kojoj je prisustvovalo premalo mještana i gostiju u prolazu, bez dužeg zadržavanja jer je sunce neumorno palilo prostor malog parkirališta u centru Skrada.

Prisutnima na Festivalu su se predstavili plesom i pjesmom KUD-ovi „Vrba“ iz Donje Vrbe/Brodsko Posavska županija/ te „Posavec“ iz Dubrovčaka Lijevog i Topolja, te domaćini, harmonikaš Anton Mance Bejci, članovi pjevačkog zbora KUD-a Zeleni vir, folklorne skupine „Skračka deca“ i „Majžice“ dok su djeca sudjelovala u likovnoj radionici „Medvjedići Gorskog kotara“.

Malobrojni gosti su obilazili štandove, razgovarali s vlasnicima, kušali i kupovali proizvode… Organizatorica priredbe, Ivana Briški bila je na kraju zadovoljna ostvarenim, jer priredba je bila dinamična, ali ipak malo razočarana odazivom mještana na priredbu. „Sve u svemu na kraju sam zadovoljna jer su se i naši gosti u Programu na kraju opustili u hladu Zelenog vira. Zaista je bilo vruće i nastupajućima sve čestitke na viđenom, pokazali su bogatstvo narodnih nošnji, plesa, pjesme i običaja koji se njeguju u raznim dijelovima Hrvatske,“ zaključila je Briški Đorđević.

Festival je vodio Vjekoslav Pintar te je u odmorima između pojedinih točaka programa razgovarao s izlagačima koji su najzaslužniji da je ovogodišnja manifestacija uspjela. Iza 16 sati na posebno pripremljenom stolu složena je 60-metarska štrudla od malina koja je narezana i prodana posjetiteljima manifestacije.

Nakon podjele štrudle proglašen je najbolje uređen štand (KUD Posavec) i najbolji proizvod (Kućna radinost Ljiljana Selaković) te najljepši crtež /Ema Parić, Sara Sremec i Frida Matić/ a zahvalnice su uručene KUD-u Vrba, KUD-u Posavec, Zdenki Kokolek za Palačinkoteku, Biljani Barković za Kulturni turizam kroz projekt „Zelena i Plava Hrvatska“ te glazbenom sastavu „Premija“ iz Virovitice.

Manifestacijom je većina bila zadovoljna, za raznovrsnu gastronomsku ponudu tijekom trajanja Festivala malina pobrinuo se Bistro „Tron“, ugostitelji su popunili terase, proizvođači su dio proizvoda prodali, gosti su proveli ugodan subotnji dan, domaćini jer se u Skradu osjećala živost. Organizatori TZ Općine Skrad i udruga Borovica su se potrudili da svi budu zadovoljni, da svi otiđu svojim kućama u večernjim satima punog želuca i dobrih dojmova.

No nakon dvije zadnje manifestacije održane na preko 30 stupnjeva celzijevih mnogi su pitali bi li se manifestacija mogla održavati u večernjem terminu /npr. od 17 do 22 sata/ ili …