Sv. Antun Padovanski, zaštitnik Skrada i njegovih žitelja svečano je obilježen pjevanom misom koju je vodio vlč. Tomislav Ravnjak iz Brod Moravica te domaćin vlč. Stjepan Porkulabić uz pratnju pjevača župskog zbora.

U svom obraćanju vjernicima, kojih se podosta skupilo iz župe Skrad i okolnih mjesta, vlč. Ravnjak ispričao je vjernicima životni put Sv. Antuna Padovanskog koji se rodio 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Ante, a kako je 1231. godine umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski.

Vlč. Ravnjak je naglasio značaj Sv. Antuna u životu svakog čovjeka te rekao: „Živite život malo više kao Sv. Antun koji je svoje bogatstvo i plemićko podrijetlo žrtvovao vjeri u Boga. Sveti Antun Padovanski, omiljeni propovjednik i ispovjednik najveći uspjeh imao je propovijedajući u Francuskoj i Italiji obraćajući heretike, a bio je prvi član svoga Reda, koji je svoju braću učio teologiji.

Sveti Antun je zaštitnik siromašnih i potlačenih, propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja i vjere u Presveti Sakramenat. Na tisuće je dolazilo odasvud slušati njegove propovijedi i, naravno, svi su se tiskali da bi se ispovjedili kod njega. Mnogo je vremena proveo u ispovjedaonici,malo je jeo, malo se odmarao, život je posvetio vjeri i Bogu… “, zaključio je vlč. Ravnjak koji je krajem mise blagoslovio svu djecu prisutnu na misi posvećenu zaštitniku Skrada…

Za mnogobrojne vjernike koji su prisustvovali proslavi dana Župe Skrad pripremljen je domjenak na otvorenom te su nakon mise svi nastavili slaviti svog zaštitnika uz kobasice, kolače i razne napitke, uz lijepo i vjetrovito vrijeme na platou uz crkvu Sv. Antuna.