Grgurići iz naselja Bukov Vrh kraj Skrada imaju po svemu sudeći gen dugovječnosti. Protekle srijede svoj stoti rođendan proslavio je Anton Grgurić u društvu 85-godišnje sestre Barbare i najmlađeg osamdeset godišnjeg brata Nikole. Članovi te obitelji poznati su po dugovječnosti. Upravo je Anton najbolji primjer za to jer mu bez osobne karte nitko ne bi povjerovao da živi puno stoljeće, a taj dojam potvrđuje Anton samostalnim kretanjem ali i razgovorima o starijim i novijim događanjima u zemlji i svijetu.

Pitajući ga za zdravlje Anton Grgurić kaže:“Osjećam se dobro, jedino me noge malo slabije služe i teško mi je dugo stajati. Sa srcem je bilo najopasnije, Ugradili su mi dva pejsmekera i tu sam zahvalan mojim rođacima Vladimiru Mance i njegovoj supruzi Anđelki. Ostalo je u redu.“

Tako govori ovaj stogodišnjak koji potvrđuje „ljekovitost“ planinskog podneblja Skrada. U vrijeme posjeta slavljeniku u njegovom domu zatekli smo i njegovu sestru Barbaru Grgurić (85) i brata Nikolu Grgurića (80) kojemu bi rijetko tko dao toliko godina.

Najmlađi osamdeset godišnji Nikola dodaje:“Roditelji su nam doživjeli duboku starost, izgleda da i mi te gene nosimo što je dobro, a ako je tu i zdravlje, kud veće sreće.“

Anton svoju mirovinu provodi u kući u Bukovom Vrhu. Živi sam jer mu je žena umrla pred dvije godine, a braća, sestre i sin žive u Rijeci, Zagrebu, Skradu i Delnicama. O samačkom životu Anton kaže kako zimi još uvijek sve može sam, od kidanja snijega do kućnih poslova.

Anton je još lani posadio malu njivicu krumpira. Anton koristi i usluge iz programa Pomoć u kući. Ovaj slavljenički tjedan Anton je lako izdržao, imao je snage nazdraviti se sa svima koji su mu došli čestitati stoti rođendan.

Uistinu tko prvi puta sretne Antona, dali u Skradu u ambulanti ili kod zubara, pomislit će kako Anton ima nešto više od 80 godina, nitko mu nebi dao stotku jer vitalnošću ovaj stogodišnjak nadmašuje mnogo mlađe sumještane koji žive u Bukovom vrhu.