Vijećnici  skradskog Općinskog vijeća zadnjih nekoliko mjeseci najviše vremena posvećuju pitanjima kako zadržati dijelove svog teritorija na okupu. Teritorijalne pretenzije Općine Ravne Gore na područje Šerementovog ne prestaju, naprotiv postaju sve očiglednije jer se u cijelu priču sada uvlače žitelji naselja Hlevci.
Žitelji naselja Hlevci postali su središtem borbe za koridore koji prolaze teritorijem Općine Skrad. Nakon neargumentiranih pretenzija na granični prostora oko autoceste Rijeka-Zagreb Općina Ravna Gora  izgleda želi u cijelu priču uvesti mještane naselja Hlevci, kako bi lakše došla do financijski najisplativijih dijelova Općine Skrad,  koji su odaslanim  pismima  Općinama Skrad i Ravnoj Gori izrazili želju za pripojenje Općini Ravna Gora, a u kojem navode da se skradska Općina ne brine o njihovim potrebama. Vijećnici Općine Skrad su iznenađeni takvim pismom i preokretom u  zahtjevima žitelja Hlevci te smatraju da se radi o nečemu dubljem u odnosima dviju susjednih Općina u koje su sada uvučeni mještani naselja Hlevci. Bez dokaza i argumenata teško je reći zašto odjednom  mještanima naselja Hlevci smeta ostanak u Općini Skrad. Postavlja se pitanje koja su to obećanja dobili od Općine Ravna Gora. Vijećnici Općine Skrad jedinstveni su da su dosad učinili onoliko koliko   su proračunska sredstvima dozvoljavala i da je Općina uvijek pomagala kad je to bilo potrebno što je bilo vidljivo iz pojašnjenja koje je predočio predsjednik Vijeća Dubravko Grbac. U promijenjenoj situaciji kad bi Općini Skrad trebalo pripasti preko 2 milijuna kuna komunalnog doprinosa i položaj sela Hlevci bi se dobrano promijenio. Sigurna bi bila ulaganja u komunalnu infrastrukturu sela, asfaltiranje  ceste  i vodovod, te bi ubrzo bili riješeni najvažniji problemi naselja na rubu Općine Skrad. Situacija se radikalno izmijenila zadnjih mjeseci kad je prostor Šerementova, zbog prolaza novog dijela autoceste, plinovoda i dalekovoda, na kojem se nalazi naselje Hlevci postao financijski interesantan Općini Ravna Gora koja graniči s tim područjem. Pretenzije ravnogoraca prema tom području su iz dana u dan sve izraženije i postaju sve perfidnija. Postoje li pritisci na mještane naselja Hlevci koji rade i ostvaruju svoje životne potrebe u Ravnoj Gori?  Vjerojatno da! Hoće li se skrađani uspjeti oduprijeti tome ili će s vremenom postati teritorijalno još manji jer bi izgubili petinu teritorija?  Novac je i ovoga puta glavni pokretač teritorijalnih pretenzija susjeda, jedino se način realizacije promijenio. Mještani sela Hlevci tako postaju žrtveno janje u cijeloj prići. Vijećnici Općine Skrad ne prihvaćaju peticiju, pismo mještana naselja Hlevci. Ubrzo će Vijećnici Općine Skrad posjetiti mještane naselja Hlevci i razgovorima doći do razumnog rješenja situacije u koju su dovedeni…
Uz pismo žitelja naselja Hlevci vijećnici su donijeli odluke o izmjeni i dopuni Statuta Općine Skrad te će se ubrzo oformiti Poglavarstvo od tri člana na čelu s načelnikom Općine, te izmjene i dopune Poslovnika Općinskog vijeća. Novina je da će odsad sjednicama Općinskog vijeća moći prisustvovati građani koji se 48 sati prije sjednice   prijave za promatranje rada Vijeća. Donesena je odluka o predstavnicima Općinskog vijeća u turističkom vijeću, za članove dr. Josip Grgurić i Duško Zatezalo, za člana Nadzornog odbora Pejo Kurtušić i za predsjednika Turističke zajednice predlaže se Žarko Mulc, dosad nezavisni vijećnik koji je pristupio SDP-u. Imenovano je  natječajno povjerenstvo za popunu radnog mjesta komunalnog redara i prihvaćen je nacrt turističkih projekata Skrad na Lujzijani i Plodovi goranskih polja.

V.P.21/01/2006.