Elementarna nepogoda, ledena kiša, zahvatila je Gorski kotar prošle godine, 1. veljače. Oštećena su bila 93 kilometra mreže napona 35 kV, 80 posto nadzemne 20 kV mreže te 50 posto nadzemne 0,4 kV mreže.

Na konferenciji za medije uz prisustvovanje čelnih ljudi HEP-a, mr.sc. Perice Jukića, predsjednika Uprave, Saše Dujmića, član Uprave, Željka Šimeka, direktora HEP‐Operator distribucijskog sustava, HOPS-a, predsjednika Uprave dr.sc. Miroslava Mesića i PGŽ, dožupana Marka Borasa Mandića, predstavljen je završetak sanacije i radova na obnovi elektroenergetske mreže u Gorskom kotaru, oštećenoj u elementarnoj nepogodi prije godinu dana.

Mr.sc. Vitomir Komen, direktor Elektroprimorja Rijeka upoznao je kroz prezentaciju medije i prisutne goranske načelnike i gradonačelnike s tijekom sanacije i obnove elektroenergetske mreže u Gorskom kotaru a potom je predsjednik Uprave Perica Jukić rekao:“HEP je sanirao posljedice elementarne nepogode, a u realizaciji su investicijski projekti kojima će Gorski kotar imati izvanrednu infrastrukturu kao jedan od preduvjeta za daljnji gospodarski razvoj i poboljšanje uvjeta života stanovništva ovog kraja. Slijedom toga Elektroprimorje Rijeka u 2015. investirat će oko 100 milijuna kuna. Ukupni plan investicija HEP ODS-a za 2015. godinu za čitavu Hrvatsku iznosi gotovo milijardu kuna, točnije 964,7 milijuna kuna. Uz investicije u hidroelektrane od 3,6 milijardi kuna HEP će u 2015. biti jedan od najvećih investitora hrvatskog gospodarstva.“

„Sve dosadašnje troškove sanacije u iznosu od oko 62,5 milijuna kuna financirao je HEP‐ODS vlastitim sredstvima. HEP je nadležnom ministarstvu predao elaborat sanacije šteta i to po kriteriju prihvatljivih troškova u visini 54,4 milijuna kuna te očekujemo naknadu dijela štete iz fonda solidarnosti EU,“ izjavio je Saša Dujmić, član Uprave HEP‐a dok je Željko Šimek, direktor HEP‐Operator distribucijskog sustava istaknuo kako se ovakva oštećenja elektroenergetske mreže nikad ne mogu potpuno spriječiti jer se svi elementi mreže, a posebice nadzemne mreže dimenzioniraju za određenu razinu očekivanih naprezanja koja su u ovoj situaciji bila višestruko veća.

U 2015. godini HEP će uložiti dodatnih 22 milijuna kuna u nove zahvate na distribucijskoj mreži kojima će se podignuti razina sigurnosti napajanja i pouzdane opskrbe kupaca električnom energijom ovog područja. Investicijskim ulaganjima u sljedeće tri godine Gorski kotar dosegnut će udjel kabliranog dijela mreže na razini najboljih distribucijskih mreža i regija u Europi.

„Ono što je učinjeno ne bi uspjelo ni mnogo većim i bogatijim državama. Hvala Bogu da imamo HEP, dobro organiziranu i kvalitetnu kompaniju,“ rekao je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, pohvalivši pritom radnike HEP-a koji su, unatoč teških klimatskih uvjeta, u rekordnom roku vratili struju Goranima.