Prvo ovogodišnje skijaško natjecanje u organizaciji SK Polet u Ravnoj Gori u takmičarskom i organizacijskom smislu završilo je dobro no u onom ljudskom, sportskom smislu doživjelo je fijasko koji će se određeno vrijeme prepričavati. Prijavljeno je bilo 127 natjecatelja što je najviše u odnosu na zadnjih nekoliko godina, od toga 36 cicibana. Stazu su svi skijaši prošli bez većih teškoća. Vrijeme je bilo ugodno za natjecanje, oko nule do plus 2 stupnja. No na kraju kada su se trebale podijeliti najboljima diplome i medalje dolazi do zapleta.

Naime SK Polet nije registrirao svoje natjecatelje te su oni nastupili van konkurencije. Nastup Skrajana, koji su i organizatori natjecanja, na kraju dovodi do zapleta, zbog različitog tumačenja PRAVILA te je na kraju tehnički delegat Darko Štimac dao izjavu iz koje se moglo zaključiti kako se diplome i medalje za ovo natjecanje neće podijeliti već će se to odraditi na nekoj od sljedećih trka. Iz svega što se dogodilo može se zaključiti da je HP 1 natjecanje u kojem se boduju samo registrirani natjecatelji kod HSS-a dok izvan konkurencije mogu nastupiti neregistrirani skijaši.

Logički iz ovog slijedi da su nagrade za postignut rezultat namijenjene samo registriranim natjecateljima jer je to natjecanje za Hrvatski pokal, nije bilo otvorenog tipa jer nije bilo natjecatelja iz drugih saveza/Slovenije, BiH…/ jer bi tada trebalo u raspisu to i stajati i tada bi se dijelile nagrade za dva natjecanja, HP 1 i otvoreno. Organizator SK Polet je, znajući da su njegovi skijaši neregistrirani, u tom slučaju za svoje natjecatelje ako osvoje 1, 2 ili 3 mjesto trebao interno, u dogovoru s tehničkim delegatom, koji u tom slučaju obavještava sve klubove o nastupu neregistriranih skijaša, osigurati rezervne komplete medalja, koje bi u tom slučaju uručio svojim natjecateljima.

Da je bilo tako sve bi prošlo bez floskule koja će jedno vrijeme stajati uz ime SK Polet jer krivce ne treba tražiti ni u Hrvatskom skijaškom savezu ni drugdje već u svom dvorištu. Šteta što nije bilo razmišljanja u korist mladosti koja je ove subote skijala, jer Skrad ima dugu tradiciju skijaškog trčanja i u cijeloj priči su trpjela djeca koja su se pošteno borila na stazi za što bolji rezultat a na kraju su razočarana otišla svojim kućama.

Rezultati:

MCI: 1. Naglić Matija-SK Goranin, 2. Jurković Karlo-TSK Budućnost, 3. Mlinac Bartol-TSK Budućnost

MCE: 1. Sobol Ema- SK Goranin, 2. Jagečić Lotte- SK Oroslavje, 3. Benko Anđela- SK Sljeme

SCI: 1. Legović Matija – TSK Budućnost, 2. Kuprešak Borna – SK Goranin, 3. Vrbat Fran- SK Sljeme

SCE: 1. Zaharija Nika – TSK Rijeka-Čavle, 2. Markovčić Tina-TSK Rijeka-Čavle, 3. Šporer Valnea-TSK Ravnogorac

MDI: 1. Janković Jura-SK Oroslavje, 2. Petrušanec-Pečar Fran-SK Goranin, 3. Kucelj Patrik- SK Oroslavje

MDE: 1. Jagečić Nika-SK Oroslavje,2. Hrgetić Antonija-SK Oroslavje,3. Barićevac Doris-SK Bjelolasica

SDI: 1. Skender Marko-TSK Ravnogorac, 2. Jagečić Noa- SK Oroslavje, 3. ZAharija Ivan- TSK Rijeka-Čavle

SDE: 1. Kucelj Ana-SK Oroslavje, 2. Bolkovac Dora-TSK Ravnogorac, 3. Markovčić Saša-TSK Rijeka-Čavle

KDI: 1. Grgurić Mislav-TSK Ravnogorac, 2. Šporer Damjan-TSK Ravnogorac, 3. Hladika Jakov-TSK Rijeka-Čavle

KDE: 1. Skender Gabrijela-TSK Ravnogorac, 2. Kovačić Vinka-SK Oroslavje, 3. Kurečić Dora-SK Oroslavje

MJI: 1. Petrović Mislav-SK Bjelolasica, 2. Češković Tomislav-SK Oroslavje, 3.Ribarić Lika-TSK Rijeka-Čavle

MJE: 1. Frinčić Ana-SK Oroslavje, 2. Starčević Karla-SK Bjelolasica, 3. Maršanić Paula-TSK Rijeka-Čavle

SJI: 1. Crnković Krešimir-TSK Budućnost, 2. Maršanić Mihael-TSK Rijeka-Čavle, 3. Karlović Josip-SK Bjelolasica

SJE: 1. Mrzljak Yvonne-SK Sljeme, 2. Kožić Mia-SK Sljeme

SNI: 1. Dadić Edi-TSK Ravnogorac, 2. Ružić Filip-TSK Ravnogorac, 3. Bolkovac Ernest- TSK Budućnost

SNE: 1. Juričić Sanja-SK Goranin, 2.Frlan Gabrijela-TSK Rijeka-Čavle, 3. Zubčić Katarina-SK Sljeme

Apsolutna-Muški: 1. Dadić Edi-TSK Ravnogorac, 2. Crnković Krešimir- TSK Budućnost, 3. Maršanić Mihael-TSK Rijeka-Čavle

Apsolutna- Žene: 1. Frinčić Ana-SK Oroslavje, 2. Starčević Karla-SK Bjelolasica, 3. Juričić Sanja-SK Goranin

Ukupni pobjednici subotnjeg prvog Hr pokala su natjecatelji koji su svojim sportskim ponašanjem nadvisili i svoje trenere koji trče za skijašima po stazi te im pomažu na razne nedozvoljene načine /trebali bi biti primjerom djeci koju usmjeravaju u sport/, roditelje koji ponekad teško priznaju da su neka druga djeca bolja, funkcionere klubova kojima je ponekad rezultat važniji od ferpleja, skijaške funkcionere koji bi trebali zajednički stajati i jednako tumačiti pravila koja su donijeli…

Evo izvatka iz PRAVILA koji su ove subote trebali važiti…a trebale su ih znati odgovorne osobe današnjeg natjecanja kao i organizator natjecanja SK Polet.

PRAVO NASTUPA I PRIJAVA NATJECATELJA

Pravo nastupa na natjecanjima imaju članovi skijaških klubova registrirani kod HSS-a i natjecatelji čiji su savezi članovi FIS-e.

Na Prvenstvu RH mogu nastupiti samo registrirani natjecatelji. Svi neregistrirani mogu nastupiti samo izvan konkurencije. Ukoliko nastupe natjecatelji iz drugih saveza, organizator im je dužan podijeliti medalje, a ujedno se moraju raditi i dvije rezultatske liste sa i bez natjecatelja iz drugih saveza.

Neregistrirani natjecatelji mogu nastupiti na natjecanjima za Hrvatski pokal, ali samo izvan konkurencije. Nastupaju na vlastitu odgovornost odnosno odgovornost kluba za koji nastupaju.

Tehnički delegat dužan je obavijestiti klubove o nastupanju neregistriranog natjecatelja na sastanku vođa ekipa.

PROGLAŠENJE REZULTATA

Proglašenje rezultata treba izvršiti najkasnije 1 sat nakon objave posljednjih neslužbenih rezultata. U slučaju prigovora proglašavaju se sve kategorije osim sporne ili spornih koje se proglašavaju nakon odluke Natjecateljskog suda.

Proglašenju bi trebali nazočiti svi natjecatelji. Natjecatelj koji iz opravdanih razloga ne može nazočiti proglašenju rezultata dužan se javiti odnosno opravdati tehničkom delegatu ili voditelju natjecanja.

Tehnički organizator je dužan osigurati nagrade, medalje za tri (3) prvoplasirana te diplome za pet (5) prvoplasiranih natjecatelja. Kod natjecanja štafeta dužan je osigurati medalje i diplome za tri (3) prvoplasirane štafete.

Kod natjecanja u sprintu dužan je osigurati medalje za tri (3) prvoplasirana te diplome za četiri (4) prvoplasirana natjecatelja. Proglašava se i apsolutna kategorija u koju ulaze mlađi i stariji juniori i juniorke te seniori i seniorke. Dodjeljuju se medalje ili praktične nagrade.

Ceremonija proglašenja pobjednika mora biti održana na dostojanstven način i na mjestu koji će jamčiti najbolju preglednost svim nazočnim.