Osnovna škola Skrad započela je nastavnu godinu primanjem učenika prvog razreda i njihovih roditelja. Svi su se učenici okupili u holu škole te ih je nakon pozdrava Domovini pozdravio ravnatelj Vjekoslav Pintar te načelnik Općine Skrad Damir Grgurić, koji je istaknuo kako Općina Skrad i ove godine sufinancira nabavu udžbenika za svu školsku djecu s područja Općine Skrad s 50 posto iznosa a druga polovica ide na teret roditelja. Okvirno Općina će za udžbenike utrošiti oko 24 tisuće kn.

Sve učenike su na školskim klupama dočekale knjige koje su učenici preuzeli uz kontrolu svojih razrednika. Prvaši i njihovi roditelji su pod paskom učiteljice Suzane Suvić odradili zajednički prvi sat dobivši osnovne upute što ih čeka tijekom prve godine njihovog školovanja, a potom su roditelji bili kod ravnatelja na jutarnjoj kavi te se pritom najviše razgovaralo o djeci, o školovanju nekad i danas i njihovim prvim danima koje će provesti u školi.

Učitelji su prvi dan proveli upoznavajući učenike s nastavnim planovima i programima te aktivnostima koje ih očekuju tijekom godine, kao i s kućnim redom škole te pravilnikom o ocjenjivanju.

Ove godine ukupan broj djece je manji za šest učenika tako da matičnu školu polazi 49 učenika, od toga 3 učenika prvog razreda dok Područnu školu u Kupjaku polaze 3 učenika, 2 učenika prvog i 1 učenik trećeg razreda. Sveukupno skradska škola ove godine ima 52 učenika što je za 6 manje u odnosu na prošlu školsku godinu tako da škola ima četiri čista razredna odjela u višim razredima, dva u mlađim razredima te dva kombinirana razredna odjela u mlađim razredima, jedan u Skradu i jedan u Kupjaku. Školski prijevoz koristi 6 učenika putnika iz Kupjaka te 3 iz Divjaka.

S radom je započeo i dječji vrtić pri školi te je prvog dana u vrtiću bilo 20-ero djece od 20 upisanih. Dvoje djece je na čekanju u slučaju odustajanja nekog djeteta. U grupi ima 12 predškolaca koji će iduće godine krenuti u prvi razred. Ove radne godine vrtić radi u novo renoviranom prostoru u prizemlju škole za što je utrošeno blizu 80 tisuća kn. Vrtić je tijekom jutra, doručka posjetio i načelnik Općine Damir Grgurić, obećavši da će drugog dana doći s tortom i novim LCD televizorom te se zadržao oko pola sata u razgovoru s odgojiteljicama te djecom vrtića.

Troje prvaša uzdignutih ruku