U skradskom Domu kulture svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine. Prije same sjednice članovi Općinskog vijeća i načelnik Damir Grgurić položili su cvjetne aranžmane i zapalili svijeće na spomen obilježju “Križ” i na grobu hrvatskog branitelja Josipa Blaževića Blaža.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Crnković pozdravivši goste, saborskog zastupnika Željka Mirkovića iz Vrbovskog, predstavnika PGŽ Valerija Jurešića, pročelnika Upravnog odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu, zamjenika gradonačelnika grada Rijeke Marka Filipovića te načelnike i gradonačelnike goranskih općina i gradova, ostale goste iz goranskih tvrtki, župnika Župe Skrad vlč. Stjepana Porkulabića, predstavnike skradskih tvrtki, političkih stranaka i udruga.

Po minuti šutnje za sve poginule hrvatske branitelje načelnik Općine Skrad Damir Grgurić pozdravio je prisutne i rekao:“Situacija u općini Skrad nije sjajna i ako se ukine brdsko planinski zakon onda nam se ne piše dobro. Ovo malo sredstava Općina troši za financiranje 24 udruge, nabavu školskih udžbenika, sufinanciranje školske kuhinje, studenata i srednjoškolaca, đački prijevoz , dovršena je cesta Sleme – Žrnovac, vodovod sela Hlevci, kupljen je traktor za zimsko čišćenje snijega da se smanje troškovi čišćenja, u tijeku su radovi na sustavu fekalne odvodnje, započelo je uređenje novih prostora vrtića u prizemlju stare škole. Za nerealizirane projekte krivce možemo tražiti u neriješenim imovinskim stanjima, sporoj i neučinkovitoj državnoj administraciji, manjku novca no i ja ne bježim od svoje krivice.“

Gorski kotar – „To be, or not to be…”, nitko ne zna odgovor

Čestitkama su se pridružili gosti i svima je zakon o Gorskom kotaru bio na „jeziku“ no nitko nije rekao, bit će. „To be, or not to be…” je trenutno odgovor sviju govornika.

Tako je saborski zastupnik Željko Mirković između ostalog rekao kako je suradnja sa svim goranskim općinama dobra, čestitao je dobitnicima nagrada a što se tiče Gorana i brdsko planinskog zakona rekao kako se još ne zna točno što će biti, hoće li se mijenjati kriteriji, no kaže kako „Markov trg“ razumije život ljudi u Gorskom kotaru i sve govori kako Gorani neće ostati kratkih rukava…Ali???

Valerij Jurešić dodao je kako se u zadnjih dvjesto godina od gradnje Lujzijane život u Gorskom kotaru promijenio nabolje te danas Gorski kotar ima priliku iskoristiti sredstva Europske unije a županija će se potruditi otvoriti kanale prema Europi ali i Vladi i pojedinim ministarstvima…a što se tiče brdsko planinskog zakona to nitko ne zna…

Tamara Vučinić ispred Hrvatskog društva lobista istakla je važnost lobiranja u cilju bržeg i kvalitetnijeg ekonomskog razvoja te poboljšavanja kvalitete života Gorskog kotara. Lobiranjem se i Hrvatska pozicionira u Europi a u Gorski kotar treba dovesti gospodarstvenike i stoga očekuje uspješnu suradnju s goranskim načelnicima i gradonačelnicima.

Marinko Kauzlarić, načelnik Općine Fužine je ispred goranskih samouprava čestitao Općini Skrad njen dan te dobitnicima nagrada i priznanja. “Skrad je učinio dosta zadnjih godina, trudite se i ne slažem se sa riječima načelnika da situacija nije bajna. Dolaze bolja vremena, županija nas prati u skladu s mogućnostima, sredstva su mala, naši Proračuni su u opasnosti iduće godine, smanjeni će biti za oko 20 do 30 posto, no pronaći ćemo alternativu, prestat ćemo kopat, jer puno je uloženo zadnjih godina u ono što se ne vidi, fekalnu odvodnju i kolektore, i bavit ćemo se nečim drugim, više ćemo se zabavljat, pjevat, svirat kao u vrijeme mjesnih zajednica… Trebamo više nastupati prema Europi i EU fondovima, jer Gorski kotar je vrlo interesantan Europi…“, zaključio je Kauzlarić.

Nagrade i priznanja

Javna priznanja i nagrade za 2014. godinu su dobila dva pojedinca i tri udruge, odluka je Općinskog vijeća Općine Skrad koju je pročitao vijećnik Josip Crnković dok su nagrade i priznanja uručili predsjednik Općinskog vijeća Ivan Crnković i načelnik Damir Grgurić. Povelju s novčanom nagradom od 1000 kn dobili su pioniri NK Polet, Pohvalnice TZ Općine Skrad i Mladen Merkaš te Zahvalnice Vjekoslav Pintar i Udruga borovica. U ime nagrađenih zahvalio se Vjekoslav Pintar rekavši kako svi nagrađeni rade za dobrobit Skrada, kako su nagradama obuhvaćene sve generacije, mladi i stariji te kako se treba brinuti za mlade a stariji im u tome trebaju biti potpora.

Direktorica TZ Ivana Briški Đorđević uz pomoć donačelnice Natali Ribić podijelila je nagrade za najljepše okućnice u pet kategorija… NAJLJEPŠA OKUĆNICA – Obitelj Zibar – Planina Skradska 23, Skrad, NAJLJEPŠI BALKON – Obitelj Abramović – V. Nazora 51, Skrad, NAJLJEPŠI PROZOR – Obitelj Jauk – Goranska 32, Skrad, NAJLJEPŠI PRILAZ KUĆI – Obitelj Štefančić – Planina Skradska 4, Skrad, NAJLJEPŠA VERANDA – Obitelj Jaška, Divjake 8, Skrad

Kulturno umjetnički program

Prije nastupa KUD-a Zeleni vir predsjednik vijeća Ivan Crnković je čestitao Dan općine Skrad svim žiteljima Općine a potom su članovi mješovitog pjevačkog zbora “Zeleni vir” otpjevali nekoliko ljubavnih pjesama. Svečanost Dana Općine nastavljena je domjenkom za uzvanike u Lovačkoj sobi Doma kulture.